Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 10
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde Ymm Hizmeti Alan Firmaların Yönetim Muhasebesi Uygulama Gücü ve Ymm’lerin Rolü
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, işletmelerin gerçekleştirdikleri faaliyetler ve karar alma süreçlerinde, yönetim muhasebesinden ne derecede yararlandıklarını ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilme sürecinde yönetim muhasebesinin kullanımına yönelik YMM’ lerden aldıkları destekleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda literatür yazınından faydalanılarak işletme yönetimlerinin karar alma süreçlerin de etkinliğini sağlayacak yönetim muhasebesinin görevleri tespit edilmiştir. Bu görevler doğrultusunda oluşturulan ölçekler aracılığı ile işletmelerin yönetim muhasebesi faaliyetlerini uygulama güçleri ve bu faaliyetler de YMM’lerden aldıkları destekler analizlere tabii tutulmuştur. Çalışma, Konya Organize Sanayii Bölgesi’ nde YMM’ ler ile çalışan işletmelerle gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yönetim muhasebesi uygulamalarında YMM’ lerden yeterli desteği alabilen işletmelerin oranı %17,5, yeterli desteği alamayan işletmelerin oranı ise %82,5 olarak bulunmuştur. İşletmelerin yönetim muhasebesi ile ilişkili olarak gerçekleştirdikleri, finansal kontrol ve işletme performans ölçümleri en yüksek uygulama gücüne sahip faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sürecinde YMM’ lerden de yeterli desteği aldıkları görülmektedir. Buna karşın YMM’ lerden yeterli desteği alamadıkları üretim, müşteri ve tedarikçi yönetimi uygulamalarına yönelik gerçekleştirilen faaliyetler de ise uygulama güçlerinin de düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum YMM’ lerin yönetim muhasebesi uygulamalarında işletmelere sağlayacağı desteklerin etkinliğini göstermesi açısından önemlidir. 

Anahtar Kelimeler:

The management accounting of the companies in the Ymm service in the Konya Organized Industrial Area and the role of the Ymm
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the extent to which the enterprises benefit from the management accounting in their activities and decision-making processes and the support they receive from the YMMs for the use of the management accounting in the process of implementation of these activities. In this direction, the task of the management accounting that will also ensure the effectiveness of the decision-making processes of the business management is identified using the literary writing. Through the scales created in accordance with these tasks, the business’s management accounting activities have been implemented by the forces and these activities have also beenined by the analysis of the support they receive from the YMMs. The work was carried out with companies working with YMMs in the Konya Organized Industrial Area. As a result of the analysis, the proportion of enterprises able to obtain sufficient support from the IMMs in management accounting practices was 17.5%, while the proportion of enterprises unable to obtain sufficient support was 82.5%. The financial controls and operational performance measurements that enterprises carry out in relation to the management accounting are activities with the highest implementation power. In the course of these activities, they have received sufficient support from the YMMs. However, they have not received sufficient support from the YMMs; the activities carried out towards the production, customer and supplier management practices have also been found to have low implementation strength. This situation is important to show the effectiveness of the support that the YMMs will provide to in their management accounting practices.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi