Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Maligniteyi Öngörmede Tiroid Nodüllerinin Ultrasonografik Özellikleri ve Sitopatoloğun Rolü
2021
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ile değerlendirilmesi gereken doğru nodülleri belirlemek ve gereksiz işlemlerden kaçınmak çok önemlidir. Bu çalışmada tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçları ile ultrasonografik özellikler arasındaki ilişkiyi ve patoloğun rolünü incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan 458 hasta dahil edildi. Ultrasonografik özellikler (ekojenite, şekil, vaskularizasyon, sınır ve kalsifikasyon) ve biyopsi sonuçları ile patolog faktörü arasındaki ilişki retrospektif olarak değerlendirildi. Bethesda VI (malign) sonucu olmadığı için 5 alt grup arasında analizler yapıldı. İİAB işlemleri patoloji sonuçları açısından yetersiz, benign, önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz folliküler lezyon, foliküler neoplazi ve malignite şüphesi olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Düzensiz sınır, hipoekojenite, mikrokalsifikasyon varlığı, ön-arka çapın transvers çapından büyük olması (AP> T) Bethesda alt grupları arasında istatistiksel olarak farklı bulundu. (ekojenite için p<0.05, diğerleri için p<0.01). Bethesda I ve Bethesda III olarak değerlendirilen 211 preparatın 63’ü (% 29.8) aynı patolog tarafından rapor edilmiş ve diğer patologlara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.01). Sonuç: Ultrasonografik olarak malignite riski içeren özellikler sitopatoloji sonuçları ile korelasyon göstermektedir. Tiroid nodüllerinin görülme sıklığı giderek artmaktadır, bu nedenle ultrasonografik risk sınıflandırmasına göre biyopsi yapılması önemlidir. Ayrıca tiroid spesifik patolog ile çalışmak indetermine sonuçları en aza indirebilir.

Anahtar Kelimeler:

Ultrasonographic Characteristics Of Thyroid Nodules In Predicting The Malignancy and The Role Of The Cytopathologist
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: It is very important to determine the correct nodules which should be evaluated with thyroid fineneedle aspiration biopsy (FNAB) and avoid unnecessary operations. In this study, we aimed to analyze the relationship and the compatibility between thyroid FNAB results with ultrasonographic features and the role of the pathologist who examines the specimens. Material and Methods: 458 patients with nodules who underwent FNAB were included in the study. The relationships between the ultrasonographic features (echogenicity, shape, margin, vascularization and calcification) and biopsy results and, the factor of the pathologist were evaluated retrospectively. Since there was no Bethesda VI (malignant) result, analyzes were made among 5 subgroups. FNAB procedures were considered as, inadequate or nondiagnostic, benign, atypia of undetermined significance (AUS) or follicular lesion of undetermined significance (FLUS), follicular neoplasia and suspicion of malignancy. Results: Solid internal structure, irregular margin, hypoechogenicity, presence of microcalcification, nodules with taller than wide (AP> T) were found significantly different between the subgroups of Bethesda classification system (p<0.01, for all features). All suspicious features were found more common in the malignant suspicious nodules than the benign nodules. 63 of 211 preparations (29.8%), which were evaluated as Bethesda I and Bethesda III, were reported by a single pathologist, and statistically significant differences were found in comparison to the other pathologists (p<0.01). Conclusion: Ultrasonography features that include malignancy risk correlate with cytopathology results. The incidence of thyroid nodules is gradually increasing and therefore, it is important to perform biopsies according to ultrasonographic risk stratification. Moreover, working with a thyroid specialist pathologist may minimize the indeterminate results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 233
2023 Impact/Etki : 0.059
Batı Karadeniz Tıp Dergisi