Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Taekwondo Hakemlerinin Atletik Zihinsel Enerji Ve Bilişsel İmgeleme Düzeylerinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Türk taekwondo hakemlerinin atletik zihinsel enerji ve bilişsel imgeleme düzeylerinin incelenmesidir. Araştırma tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiş betimsel bir araştırmadır. Örneklem grubunu 2022 yılında Türkiye Taekwondo Federasyonu tarafından gerçekleştirilmiş olan hakem terfi kursunda başarılı olanlar arasından gönüllü 81 hakem oluşturmuştur. Araştırmada kişisel bilgi formunun yanı sıra, Lu ve ark. (2018) tarafından geliştirilmiş ve Türkçe uyarlaması Yıldız ve ark. (2020) tarafından yapılmış 6 boyutta toplam 18 maddeden oluşan Atletik Zihinsel Enerji Ölçeği ile Hall (2001) tarafından geliştirilen Kızıldağ ve Tiryaki (2012) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Sporda İmgeleme Envanteri (Sport Imagery Questionnaire-SIQ) bilişsel imgeleme boyutunu içeren maddelerin yer aldığı online anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan taekwondo hakemlerinin atletik zihinsel enerji ve bilişsel imgeleme düzeylerinde; cinsiyet, eğitim durumu, hakemlik statüsü, maç günü yeterli beslenme, olumsuz tezahürata maruz kalma ve hatalı karar vermede mod (ruh hali) değişkenlerine bağlı olarak istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, atletik zihinsel enerji ölçeği toplam boyutu ile bilişsel imgeleme ölçeği toplam boyutları arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönde doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Athletic Mental Energy and Cognitive Imagery Levels Of Taekwondo Referees
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the athletic mental energy and cognitive imagery levels of Turkish taekwondo referees. The study is a descriptive research conducted by scanning method. The sample group consisted of 81 referees voluntarily, who were successful in the referee promotion course held by the Turkish Taekwondo Federation in 2022. In addition to the personal information form, Athletic Mental Energy Scale and the Sports Imagery Questionnaire (SIQ) was used. As a result of the research, in the athletic mental energy and cognitive imagery levels of the taekwondo referees; It has been determined that there are statistically significant differences depending on gender, education status, refereeing status, adequate nutrition on match day, exposure to negative cheering and mood in making wrong decisions variables. In addition, it was determined that there was a high level and positive linear relationship between the total dimensions of the athletic mental energy scale and the total dimensions of the cognitive imagery scale.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.668
2023 Impact/Etki : 0.278
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi