Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
PEDİYATRİK HEMOFİLİKLERDE KRONİK SİNOVİT İÇİN YTTRIUM- 90 VE RHENIUM- 186 İLE RADYOİZOTOP SİNOVEKTOMİNİN UZUN SÜRELİ DEĞERLENDİRMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
2022
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, kronik hemofilik sinoviti olan hastaların eklemlerinde Yttrium- 90 ve Rhenium- 186 ile radyoizotop sinovektominin etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Haziran 2005 - Eylül 2014 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde Yttrium- 90 ve Rhenium- 186 ile radyoizotop sinovektomi yapılan pediyatrik hemofili hastalarımızın verileri geriye dönük olarak analiz edildi. BULGULAR: Çalışmamızdaki 18 ağır hemofili hastasına (12,55 ± 4,93 yıl) uygulanan 32 radyoizotop sinovektomi işleminin 13’ü (% 40,6) dirsek, 9’u (% 28,2) diz, 9’u (%28,1) tibiotalar ve biri (%3,1) de metatars eklemine yapıldı. Hastaların 10’unda (% 55,5) bir ekleme radyoizotop sinovektomi uygulandı. Aynı seansta birden çok ekleme uygulama yapılan beş (%27,8) hasta vardı ve eş zamanlı olarak en fazla iki ekleme uygulama yapıldı. İnhibitör pozitifliği olan üç hastaya toplam beş (% 15,6) işlem gerçekleştirildi. İşlem sonrası hastaların 15` inde (% 83,3) radyoizotop sinovektomi uygulanan eklemlerde kanamaların azaldığı ve izlemde tekrar bir cerrahi ya da radyoizotop sinovektomi uygulanması gerekmediği görüldü. Diğer üç hastanın dört eklemine ortalama 20,75 ±14,77 ay sonra ikinci kez uygulama yapıldı. Hastalarımızın ortalama izlem süresi 8,81 ± 4,87 yıldı [9,42 yıl (min-max 1-22,58)]. Radyoizotop sinovektomi sırasında ve sonrasında kontrol altına alınamayan kanama, ek doz koagülasyon faktör tedavi ihtiyacı, radyoizotop sızıntısı, lokal enflamatuar reaksiyon gözlenmedi. SONUÇ: Radyoizotop sinovektomi, hemartrozda kalıcı eklem hasarını önlemek, kanama sıklığını ve pıhtılaşma faktörü kullanımını azaltmak için kullanılabilecek etkin bir tedavi yöntemidir. Radyoizotop sinovektomi, ilerleyici eklem hasarı gelişmeden önce düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Long-term Evaluation Of Radioisotope Synovectomy With Yttrium-90 and Rhenium-186 For Chronic Synovitis In Pediatric Hemophilia: Akdeniz University Experience
2022
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the effect of radioisotope synovectomy with Yttrium-90 and Rhenium-186 on the joints of patients with chronic hemophilic synovitis. MATERIAL AND METHODS: Retrospective analysis of radioisotope synovectomy using Yttrium-90 and Rhenium-186 in pediatric hemophilia patients treated in the Akdeniz University School of Medicine between June 2005 and September 2014 was carried out. RESULTS: Eighteen patients with severe hemophilia (mean age 12.55±4.93 years) underwent a total of 32 radioisotope synovectomy procedures: 13 elbow (40.6%), nine knee (28.2%), nine tibiotalar (28.2%), and 1 metatarsal (3.1%) joint. Ten patients (55.5%) had radioisotope synovectomy to a single joint; five patients (27.8%) had simultaneous radioisotope synovectomy to two joints. Three patients with inhibitors underwent a total of five radioisotope synovectomy procedures (15.6%). In 15 patients (83.3%), hemarthrosis was reduced after radioisotope synovectomy and no further treatment was required. The other three patients (four joints) underwent repeat radioisotope synovectomy after a mean of 20.75±14.77 months. The mean follow-up period of our patients was 8.81 ± 4.87 years [9.42 years (min-max; 1-22.58)]. Uncontrolled bleeding, need for additional dose factor treatment, radioisotope leakage, and local inflammatory reaction were not observed during and after radioisotope synovectomy. CONCLUSIONS: Radioisotope synovectomy is an effective treatment method that can be used to prevent permanent joint damage in hemarthrosis and to reduce the frequency of bleeding and the use of coagulation factors. Treatment of radioisotope synovectomy should be considered before progressive joint damage has developed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.070
Kocatepe Tıp Dergisi