Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Ratlara Malathion ve Rutin Uygulamaları Sonrası Akciğer Dokularında Metalloproteinaz Düzeyleri ile Oksidatif Stres ve Apoptoz Belirteçlerinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Malathion (MLT), organofosfat sınıfında önemli bir çevresel kirleticidir. Rutin (RUT) ise çeşitli toksik ajanlara karşı etkinliği yoğun olarak araştırılan flavonoid aile üyelerinden biridir. Bu çalışmada, MLT ve RUT tedavilerinin sıçanların akciğer dokularında oksidatif stres, apoptoz ve metalloproteinazlar üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmada, sıçanlara 28 gün MLT ve/veya RUT tedavisi verildikten sonra akciğer dokularındaki MDA, GSH, Nrf2, HO-1, MMP2, MMP9 ve kaspaz-3 seviyeleri biyokimyasal veya RT-PCR yöntemi ile analiz edildi. Veriler, MLT ile indüklenen MDA seviyelerinin RUT tedavisinden sonra düştüğünü gösterdi. Ayrıca Nrf2 ve HO-1 mRNA transkript düzeyleri ile MLT tarafından baskılanan GSH düzeylerinin RUT tedavisi sonrası kontrol grubu düzeylerine yaklaştığı belirlendi. MLT, akciğer dokularında metalloproteinazların (MMP2 ve MMP9) ekspresyonunu yukarı doğru düzenlerken, RUT bu genlerin ekspresyonunu aşağı regüle etti. Ayrıca MLT'nin kaspaz-3 ekspresyonunu tetiklediği, RUT'nin ise kaspaz-3'ü baskılayarak anti-apoptotik etki gösterdiği gözlendi. Sonuç olarak, MLT'nin oksidatif stres, apoptoz ve metalloproteinazlar yoluyla sıçanların akciğer dokularında toksik etkiler gösterirken, RUT'nin bu toksik etkileri azaltabileceği belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Levels Of Metalloproteinases As Well As Markers Of Oxidative Stress and Apoptosis In Lung Tissues After Malathion and Rutin Administrations To Rats
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.186
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi