Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 1
Genel Kabul Görmüş Şirket Değerleme Yöntemleri
2011
Dergi:  
Vergi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Uygulamada en çok kullanılan şirket değerleme yöntemleri, nakit akımları, temettü verimi, fiyat kazanç oranı ve net aktif değeri yöntemleridir. Bir şirket değerlenirken çeşitli varsayımlardan hareket edilmekte ve bu üç yöntem dışında birçok değerleme yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu değerleme yöntemlerin tam olarak gerçeği yansıttığı söylenememektedir. Zira bir şirket değerlenirken nispeten değerlemesi kolay olan kantitatif varlıkların yanında, değeri bilinmeyen kalitatif varlıkların da olması değerlemenin subjektif ölçülerle yapılmasına neden olmaktadır. Ayrıca, şirket değerlemesinde genel kabul görmüş formüllerin olmaması, sübjektif değerleme yapılmasına neden olabilmekte, firma değerinin zamana ve mekana göre değişmesinin yanında, değerleme amaçlarının ve firmaların özelliklerinin birbirinden farklı olması değerlemeyi karmaşıklaştırmakta ve zorlaştırmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak da değerleme modelleri koşullara göre değişik sonuçlar verebilmektedir. Bu bağlamda, karar alma birimleri genel kabul görmüş şirket değerleme yöntemlerinden yaralanarak ve politik tercihlerini kullanarak alt ve üst sınırları içerisinde fiyatı belirlemektedirler. Ancak, değerleme yapılırken, maliyet, gelir ve piyasa yaklaşımlarının çeşitli bileşimlerinden oluşan değerleme yöntemlerinden, değerlemenin amacı ve kapsamına uygun ve güvenilir olanı firma değerlemesi için kullanılmalı, kullanılacak yöntemin seçiminde firmanın ve sektörün özelliği dikkate alınmalı, mümkün olduğunca fazla yöntemle değerleme yapılmalı ve en uç noktadaki fiyatlar elimine edilerek bir ortalama değerden hareket edilmelidir. Her yaklaşımın kendine özgü bazı sakıncaları bulunduğundan, bu şekilde, değişik yöntemlerin bir arada ele alınması suretiyle önemli sapmaların ortadan kaldırılması ve gerçeğe en yakın değerin tespit edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Vergi Dünyası

Dergi Türü :   Ulusal

Vergi Dünyası