Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Türk çocuklarda pankreatit: tek merkez deneyimi
2019
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada akut pankreatit, akut tekrarlayan pankreatit ve kronik pankreatit tanısı ile izlenen çocukların klinik, laboratuvar ve etiyolojik farklılıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2009 - Eylül 2018 tarihleri arasında pankreatit tanısı ile izlenen çocuklar geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Akut tekrarlayan pankreatit ataklar arasında tüm bulguların tamamen normale döndüğü 2 veya daha fazla atak olarak tanımlanmıştır. Kronik pankreatit ise tipik karın ağrısı ile birlikte görüntülemede karakteristik bulguların varlığı veya ekzokrin veya endokrin pankreas yetmezliği ile birlikte görüntülemede karakteristik bulgular ile koyulmuştur. Akut pankreatit (grup 1) ve akut tekrarlayan ve kronik pankreatit (grup 2) grupları arasında etiyoloji, demografik özellikler, laboratuvar ve radyolojik bulgular karşılaştırılmıştır. Bulgular: Akut pankreatit grubunda (grup 1)  21 hasta (%38,2) mevcuttur. Grup 2 akut tekrarlayan pankreatit tanısı alan 27 olgu ve kronik pankreatit tanısı ile izlenen 7 olgu içermektedir [toplam 34 olgu (%61,8)] . Pankreatitin sık görülen nedenleri grup 1’de idiyopatik (%61,9) ve ilaçlar (%19) grup 2’de ise idiyopatik (%47), herediter pankreatit (%17,6), pankreatikobiliyer bileşim anomalisi (%14,7) ve pankreatik kanalın konjenital anomalileridir (%8,8). Grup 2’deki gamma-glutamil transferaz yüksekliği dışında, iki grup arasında demografik, klinik ve laboratuvar bulguları açısından istatiksel bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda tüm gruplarda çoğunlukla pankreatitin nedeni tanımlanamamıştır yani idiyopatiktir. Akut pankreatit olgularında nedenler arasında ikinci sırada ilaçlar yer alırken,  akut tekrarlayan pankreatit ve kronik pankreatitte sık görülen diğer nedenler pankreatikobiliyer bileşim anomalileri ve herediter nedenlerdir. 

Anahtar Kelimeler:

Pancreatitis in Turkish children: one center experience
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to evaluate the clinical, laboratory and etiological differences of children monitored with acute pancreatitis, acute repeated pancreatitis and chronic pancreatitis diagnosis. Method and method: Children diagnosed with pancreatitis between January 2009 and September 2018 were recurring. Acute repeated pancreatitis is defined as 2 or more attacks where all the findings return to normal between attacks. Chronic pancreatitis; the presence of characteristic findings in imaging with typical abdominal pain or characteristic findings in imaging with exocrine or endocrine pancreatic failure. Acute pancreatitis (Group 1) and acute repeated and chronic pancreatitis (Group 2) groups have been compared with ethology, demographic characteristics, laboratory and radiological findings. Results: In the group of acute pancreatitis (group 1) there are 21 patients (38.2%). Group 2 includes 27 phenomena diagnosed with acute repeated pancreatitis and 7 phenomena followed with chronic pancreatitis diagnosed [total 34 phenomena (%61,8)] . The common causes of pancreatitis are idiopathic (%61.9) and drugs (%19) in group 1; and idiopathic (%47), hereditary pancreatitis (%17,6), pancreatibular composition anomalies (%14,7) and congenital anomalies of the pancreatic canal (%8,8). Apart from the gamma-glutamil transferase height in Group 2, there was no statistical difference between the two groups in terms of demographic, clinical and laboratory findings. The result: in our study, the cause of pancreatitis is not mostly identified in all groups, which is idiyopathic. While drugs are ranked second among the causes of acute pancreatitis, acute repeated pancreatitis and other causes commonly occurring in chronic pancreatitis are pancreatic abnormalities of composition and hereditary causes.

Anahtar Kelimeler:

Pancreatitis In Turkish Children: A Single Center Experience
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to describe the clinical, laboratory and etiologic differences between acute pancreatitis and acute recurrent and chronic pancreatitis in children. Materials and Methods: We retrospectively evaluated the children with pancreatitis who had been followed between January 2009 and September 2018. Acute recurrent pancreatitis was defined as 2 or more episodes of AP with a return to baseline in the intervals. Chronic pancreatitis was diagnosed in the presence of typical abdominal pain plus characteristic imaging findings or evidence of endocrine or exocrine pancreatic deficiency. The etiologies, demographic features, and laboratory and imaging findings were compared in children with acute pancreatitis (group 1) and acute recurrent and chronic pancreatitis (group 2).  Results: Twenty-one patients (38.2%) were in acute pancreatitis group (group 1). Group 2 included 27 patients in acute recurrent pancreatitis and 7 patients in chronic pancreatitis [34 patients (61.8%)]. The most common etiologies were idiopathic (61.9%) and drugs (19%) in group 1; idiopathic (47%), hereditary pancreatitis (17.6%), pancreaticobiliary maljunction (14.7%), and congenital anomalies of the pancreatic duct (8.8%) in group 2. There was no statistical difference between the two groups regarding demographic, clinical and laboratory findings except higher gamma-glutamyl transferase in group 2.  Conclusion: The etiology of pancreatitis in children was mostly idiopathic in two groups in our study. Drugs were the second common cause in acute pancreatitis whereas the other common causes were pancreaticobiliary maljunction and hereditary disorders in acute recurrent pancreatitis or chronic pancreatitis. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal