Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
JOHANNES DONJON'UN SALON ETÜTLERİ KİTABINDAN “PASQUINADE” BAŞLIKLI 6 NUMARALI FLÜT ETÜDÜNÜN MÜZİKAL VE TEKNİK ANALİZİ
2023
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalgı eğitiminde müzikal materyallerin çeşitliliği icracının doğru teknik ve müzikal kazanımlarını elde etmesi açısından önemlidir. Bu müzikal materyallerden biri olan etütler de çalgı hakimiyetini en üst seviyeye taşımaya yardımcı olan kaynaklardandır. Çalgı eğitimi genelinde flüt eğitimi özelinde kolaydan zora birçok etüt kitabı bulunmaktadır. Flüt repertuarının gelişmiş bir teknik ve profesyonel bir yorum gerektiren etüt kitaplarından biri olan Johannes Donjon’un (5 Ağustos 1839- 1912) “Flüt İçin Salon Etütleri” flütün teknik kapasitesini üst düzeyde gösterilmesini sağlayan sekiz adet etütten oluşur. Bu çalışmada günümüzde halen flüt eğitiminin önemli bir parçası olan Johannes Donjon’un Flüt İçin Salon Etütleri kitabından “Pasquinade” başlıklı 6 numaralı flüt etüdü seçilmiş, etüdün hangi müzikal unsurları taşıdığına dair analizler yapılmış ve icrasına yönelik görüş ve öneriler getirilmiştir. Araştırmaya konu edilen etüt, betimsel bir yaklaşımla, içerik analizi metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucu etüdün büyük oranda onaltılık notalardan ve bir oktavı aşan aralıklardan oluştuğu tespit edilmiş, staccato, legato ve marcato artikülasyonlarının yanı sıra tril süslemesinin de sıkça kullanıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca etütte diyatonik- kromatik dizilerin ve üçlü aralıkta arpejlerin kullanıldığı da görülmektedir. Etüdün icrasına yönelik önerilerde nefes, dil ve parmak tekniğinin önemine vurgu yapılmıştır. Johannes Donjon’un Flüt İçin Salon Etütleri hakkında herhangi bir Türkçe kaynak olmadığı görüşünden yola çıkarak çalışmanın flüt eğitiminde önemli bir kaynak oluşturacağı ve bundan sonra yapılacak araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The musical and technical analysis of the six-number fleet edge from the book "PASQUINADE" by John DONJON'S SALON ETUTS
2023
Yazar:  
Özet:

The diversity of musical materials in play training is important for the execution to the right technical and musical achievements. It is one of these musical materials, and it is also one of the sources that helps to bring the mastery of play to the highest level. There are a lot of books that are easy to read in the field of training. The Flut repertoire consists of one of the study books of Johannes Donjon (5 August 1839-1912), which requires an advanced technical and professional commentary, "Flut's Salon Studies" consists of eight studies that allow the flut's technical capacity to be shown at the highest level. In this study, the number 6 of the flut thesis, titled "Pasquinade", was chosen from the book of Johannes Donjon's Flut Salon Studies, which is still an important part of the flut training today, the analysis of which musical elements the studio carried and the opinion and recommendations for its execution were brought. The study subject to the study was analyzed using the method of content analysis, with an imaginary approach. As a result of the analysis, it was found that the etud was largely made up of decimal notes and intervals that exceed an octavus, and it was found that staccato, legato and marcato articulations, as well as tril decorations were frequently used. It is also seen in the study that diatonic-chromatic series and arpages are used in the triple interval. Recommendations for the conduct of the study emphasized the importance of breathing, tongue and finger technique. Given Johannes Donjon's view that there is no Turkish source about the Flut Salon Studies, it is believed that the study will create an important source in the flut training and will keep light on the research to be done afterwards.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 185
Atıf : 371
2023 Impact/Etki : 0.087
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi