Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 8
Toplum kökenli pnömonilerin ağırlığının değerlendirilmesinde C-reaktif protein, lökosit sayısı ve eritrosit sedimentasyon hızının yeri
2006
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, İngiliz Toraks Derneği (BTS) ve Türk Toraks Derneği (TTD) toplum kökenli pnömoni (TKP) tanı ve tedavi kılavuzlarına göre değerlendirilen olgularda, başvuru anındaki ortalama C-reaktif protein (CRP) düzeyi, lökosit sayısı ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) değerleri ile pnömoni şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya 2003-2005 yılları arasında kliniğimize başvuran erişkin yaştaki TKP olguları alındı. Başvuru anındaki öyküleri, fizik muayene bulguları, hemogram, ESH, CRP düzeyleri ve diğer tetkik sonuçları hasta dosyalarından sağlandı. Hastalar BTS ve TTD kılavuzlarına göre gruplandırıldı. Hastaların 70 (%75.3)'i erkek, 23 (%24.7)'ü kadındı (ortalama yaş: 47.2 yıl). BTS'ye göre pnömoni şiddeti ile CRP ve lökosit sayısı (sırasıyla p= 0.037, p= 0.01), TTD'ye göre pnömoni şiddeti ile CRP, lökosit sayısı ve ESH düzeyleri (sırasıyla p= 0.000, p= 0.014, p= 0.015) arasında pozitif korelasyon olduğu bulundu. TTD pnömoni gruplarında, ortalama CRP düzeyi yönünden grup 1 ve 3 arasında; grup 1 ve 4 arasında; grup 2 ve 3 arasında (sırasıyla p= 0.006, p= 0.041, p= 0.05) istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. TTD'ye göre hastanede yatarak tedavi uygulanan hastalarda ortalama CRP (103.2 ± 76.4 mg/L), lökosit (19.8 ± 9.5 x 103/µL) ve ESH (57.2 ± 26.8 mm/saat) değerlerinin ayakta tedavi uygulanan hastalardaki ortalama CRP (53.2 ± 52.8 mg/dL), lökosit (14.6 ± 5.4 x 103/µL ) ve ESH (43.1 ± 25.9 mm/saat) değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek oldukları tespit edildi (sırasıyla p= 0.000, p= 0.001, p= 0.012). İnflamasyonun kuvvetli bir göstergesi olan CRP düzeyinin pnömoninin şiddeti ile ilişkili olduğu ve yüksek düzeylerinin hastaneye yatış kararında yararlı olabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi