Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
Görünüme Yönelik Sosyokültürel İnançların Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık ve Fiziksel Aktivite Düzeyini Belirleyici Rolü
2020
Dergi:  
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı görünüme yönelik sosyokültürel inançların benlik saygısı, psikolojik sağlamlık ve fiziksel aktivite düzeyini belirleyici rolünün incelenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmaya 118 kadın, 162 erkek toplam 280 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın amacına ulaşmak için; Craig ve ark.. (2003) tarafından geliştirilmiş, Türk kültürüne uyarlamasını Öztürk (2005)’ün gerçekleştirdiği “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kısa formu”, Rosenberg (1965)’in geliştirdiği ve Türk kültürüne uyarlamasını Çuhadaroğlu (1986)’nun yaptığı “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”, Smith ve ark. (2008) tarafından geliştirilen ve Türk kültürüne uyarlamasını Doğan, (2015)’ın yaptığı “Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği” ve Schaefer ve ark. (2015)’ın geliştirdiği, Türk kültürüne uyarlaması Cihan, Bozo, Scheafer ve Thompson (2016) tarafından gerçekleştirilmiş olan “Görünüme Yönelik Sosyokültürel İnançlar Ölçeği Revize-4 (SATAQ-4R)” kullanılmıştır. Verilerin çözümünde, betimsel istatistik yöntemleri ve Çoklu Adımsal Regresyon Analizden yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çoklu Adımsal Regresyon Analizi, görünüme yönelik sosyokültürel inançların; benlik saygısı, psikolojik sağlamlık ve fiziksel aktivite düzeyinin belirleyicisi olup olmadığını test etmek için kullanılmıştır. Analizlerin yapımında SPSS paket programı kullanılmış ve bu araştırmada istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p <.05 kabul edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde; Katılımcıların Fiziksel aktivite düzeyi ile Görünüme Yönelik Sosyokültürel İnançlar alt ölçeklerinden kaslılık alt ölçeği skorları arasında negatif bir ilişki olduğu görülmüştür.. Katılımcıların benlik saygısı puanlarının ise aile, akran ve medya alt boyutları ile negatif ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak araştırma bulguları katılımcıların benlik saygılarının belirleyicisinin medya olduğunu gösterirken, psikolojik sağlamlığın medya ve aile ile ilişkilendirilebileceği gözlemlenmiştir. Son olarak Fiziksel aktivite düzeylerinin kaslı görünüm isteği ile negatif ilişkide olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi