Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Elazığ Yöresinde Pnömonili Keçi Akciğerlerinde Küçük Ruminant Vebası (PPR) Viral Antijeninin İmmunohistokimyasal Olarak Belirlenmesi
2013
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Elazığ yöresindeki pnömonili keçi akciğerlerinde immunohistokimyasal yöntemle küçük ruminant vebası (PPR) viral antijenlerinin varlığı ve yaygınlığının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla, Elazığ'daki bir mezbahada kesilen, 889 erkek kıl keçisinin akciğerleri muayene edildi. Çalışmada makroskobik olarak 152 olguda (17.10%) pnömoni tespit edildi, pnömonilerde apikal ve kardiyak loplarda lezyon şiddeti değerlendirildiğinde 97'sinde hafif, 39'unda orta, 17'sinde şiddetli konsolidasyon bulunduğu saptandı. Pnömonili 152 akciğer mikroskobik olarak kataral-purulent (41, %26.97), intersitisyel (72, %47.37), fibrinli (34, %22.37), verminöz (2, %1.32), pulmoner adenomatoz (3, %1.97) olarak sınıflandırıldı. PPR viral antijenlere; histopatolojik olarak hafif şiddette konsolidasyona sahip kataral-purulent bronkopnömoni (n=3), orta şiddette konsolidasyona sahip intersitisyel (n=2) ve fibrinli bronkopnömoni (n=2) belirlenen, 7 olguda (%4.61) rastlandı. Viral antijenlere ilişkin immunboyama bronş ve bronşiyol epitelinde daha yoğun olmak üzere lümendeki eksudat içerisinde de tespit edildi. Sonuç olarak etkenin keçi pnömonilerinde önemli etiyolojik ajanlardan biri olabileceği kanısına varılmıştır. Ek olarak, sunulan çalışmada histopatolojik lezyonların nonspesifik olduğu PPR kaynaklı pnömoniler dikkate alındığında immunohistokimyasal yöntemin PPR enfeksiyonlarının teşhisinde ileri laboratuvar metodlarına alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2013
Yazar:  
0
2013
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.055
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi