Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Kadınlarda metabolik sendromun uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma, kadınlarda metabolik sendrom prevalansını belirlemek ve metabolik sendromun uyku ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışma 372 kadınla tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri tanımlayıcı anket formu, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) ve SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.. Bulgular: Çalışmamızda Uluslararası Diyabet Federasyonu tanı kriterlerine göre kadınların %41.9’unda metabolik sendrom olduğu tespit edilmiştir. Kadınların uyku kalitesi değerlendirildiğinde, metabolik sendrom saptanan kadınların Pittsburgh Sleep Quality Index toplam puan ortalamasının, metabolik sendrom saptanmayan kadınlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Metabolik sendrom saptanan kadınların SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, genel sağlık algısı alt boyut puan ortancaları ile mental özet skoru alt boyut puan ortancasının metabolik sendrom saptanmayan kadınlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda metabolik sendromun kadınlarda yaygın olarak görüldüğü, kadınların uyku ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda kadınların uyku ve yaşam kalitelerini iyileştirebilmek için düzenli aralıklarla metabolik sendrom yönünden değerlendirilmesi ve kadınlara sağlıklı yaşam davranışları kazanmaları konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of The Metabolic Syndrome On The Quality Of Life and Sleep In Women
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was conducted to determine the metabolic syndrome prevalence in women and evaluate its effect on the quality of life and sleep. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was completed with 372 women. Data were collected using a descriptive questionnaire, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the SF 36 Quality of Life Scale.. Results: The metabolic syndrome prevalence in women was 41.9%, according to the International Diabetes Federation diagnostic criteria. The mean scores obtained from the sleep quality index by those with metabolic syndrome were significantly higher than those without metabolic syndrome. The median scores obtained from the physical function and role difficulty, pain, general health perception, and mental summary sub-dimensions of the SF-36 quality of life scale by the women who were found to have metabolic syndrome were lower than those without metabolic syndrome. Conclusion: Metabolic syndrome was found to be common in women and to affect the quality of life and sleep negatively in women in this study. We, therefore, recommend women to be evaluated in terms of metabolic syndrome at regular intervals and healthcare professionals to provide training and consultancy services to promote healthy living behaviors that could improve their quality of life and sleep.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal