Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Su Bazlı Vernik Renk Bariyerinin, Doğal Ahşap Kaplamada Renk Değişimi Ve Sertlik Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ağaç malzeme dış hava koşulları kullanımlarında çevresel faktörlerin etkisi ile kısa zamanda renk değişimine uğramakta ve yüzeydeki koruyucu vernik katmanı deforme olmaktadır. Bunun yanında kullanılan üst yüzey işlem maddelerinin ekseriyetle solvent bazlı (SOB) olması, solvent bazlı sistemlerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri gittikçe daha çok problem teşkil etmektedir. Öte yandan su bazlı vernik (SBV) sistemleri SOB sistemlere göre daha insan ve çevre dost olarak dikkati çekmektedir. Bu çalışmada dış tabakaları akçaağaç, okaliptus ve meşe kaplamaları ile üretilmiş kontra tablaların yüzeyine iki farklı SBV sistemi; (1) özel bir astar kat ilave edilmiş modifiye su bazlı vernik (MSBV) ve (2) normal su bazlı vernik (NSBV) kullanılmıştır. Daha sonra 313 EL+ (UVA) ve UVB 313 EL(UVB) lambaları ile 144’er saat hızlandırılmış yaşlandırma (QUV) sonrası ΔE ve PS değerleri ölçülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre ΔE en küçük MSBV sistemde 2.04, en yüksek NSBV’de 22.85 olarak ölçülmüştür. Pandüllü sertlik değerlerinde ise vernik türünde en küçük NSBV sisteminde 86.33, en yüksek NSBV + QUV kombinasyonunda 96.55 olarak belirlenirken; MSBV + QUV’da 96.22, MSBV kombinasyonunda 95.61; ağaç türünde (kaplama çeşidi) en yüksek meşe + MSBV + QUV varyasyonunda 107.00, en düşük Okaliptus + MSBV’de 87.33 şeklinde gerçekleşmiştir. Ağaç türü varyasyonunda ΔE sonuçları MSBV sistemi uygulanmış yüzeylerde hem renk değişimini daha fazla dikkat çekici olup, PS değerleri de vernik sistemleri için öngörülen ortalama sertlik değerleri düzeyinde olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Water-based vernical color barrier's impact on color change and hardness in natural wood coverage
2021
Yazar:  
Özet:

In the use of wood materials in the outer weather conditions, the impact of environmental factors is shortly changing color and the protective vertical layer on the surface is deformed. In addition, the use of top surface processing substances is solvent-based (SOB), and the negative effects of solvent-based systems on human and environmental health are increasingly problematic. On the other hand, water-based vernical (SBV) systems are more human and environmentally friendly than SOB systems. In this study, two different SBV systems were used on the surface of the counter tables produced by the external layers of the flush, okalyptus and the wood cover; (1) a special steel layer added modified water-based vernic (MSBV) and (2) normal water-based vernic (NSBV). Then, with 313 EL+ (UVA) and UVB 313 EL(UVB) lights, the 144 hour accelerated aging (QUV) after ΔE and PS values were measured. According to the results of the study, ΔE was measured at 2.04 in the smallest MSBV system, at 22.85 in the highest NSBV. In the pandulated hardness values, 86.33 in the smallest NSBV system in the vernic type, 96.55 in the highest NSBV + QUV combination; 96.22 in MSBV + QUV, 95.61 in the MSBV combination; 107.33 in the highest sheet in the tree type (cover variety) + MSBV + QUV variation; 87.33 in the lowest Okaliptus + MSBV. In the tree type variation ΔE results MSBV system has been determined that the change of color on both applicable surfaces is more remarkable, and the PS values are also at the level of the average hardness values for vernic systems.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 273
Atıf : 658
2023 Impact/Etki : 0.18
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi