Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Cemil Meriç ile Ümit Meriç’in Düşünce Dünyalarının Etkileşimleri, Dönüşümleri ve Farklılaşmaları Üzerine Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Ömrünü düşünceye adayan her insan, dünyanın düşünce birikimini zenginleştirir. Entelektüelin ürettiği duygu ve düşünceler, onunla doğrudan iletişim ve ilişkide olan çevresindeki insanlardan başlar, yazılarını ve eserlerini okuyan, konuşmalarını dinleyen, fikirlerini inceleyen herkese ulaşır. 38 yaşında âmâ olan Cemil Meriç’in (1916-1987), kitapları okuyabilmek için yardımcıya ihtiyaç duyduğu ömrünün kalan döneminde, bu hizmeti en fazla yürüten isim kuşkusuz kızı Ümit Meriç’tir (d.1946). Entelektüel Cemil Meriç’in 71 yıllık ömründe, kızı, öğrencisi, asistanı, fikirdaşı ve yoldaşı olan, bu görevini özellikle babası âmâ olduktan sonra 33 yıl kesintisiz olarak yıllarını adayan bir sorumluluk ve ciddiyet ile gerçekleştiren kızı Ümit Meriç’in babasından aldığı entelektüel miras nedir? Ümit Meriç ile Cemil Meriç’in düşünce dünyalarının etkileşimleri, dönüşümleri ve farklılaşmaları nelerdir, nasıl tanımlanabilir, bu düşünsel ilişki hangi yönelimleri göstermiştir? Cemil Meriç’in 71 yıllık, Ümit Meriç’in bugün 75 yılı bulan verimli ömürlerinin entelektüel boyutlarını belli başlı bazı izlekler üzerinden tanımlamak, tasniflemek, ilişkilendirmek ve açıklamak mümkündür. Bunlar, entelektüel hayatlarının filizlendiği ortamlar, bulundukları düşünce dünyaları ve ilerleyişleri, Doğu ve Batı düşüncesine yaklaşımları, milliyetçilik ve din karşısındaki tavırları olmak üzere dört boyutta değerlendirilebilir. 33 yıl, neredeyse kesintisiz bir entelektüel yolculuk içinde olan baba-kız etkileşimleri ile düşünsel olgunluk örneği verirler. Hayatları boyunca öğrenmeyi ve öğretmeyi kendilerine ilke edinmiş Cemil Meriç ile Ümit Meriç’in düşünce dünyalarının karşılaştırmalı incelemesi, Türkiye’nin XX. yüzyılına ait düşünce tarihinin ana izleklerini ortaya koyar. Bu karşılaştırma, aynı zamanda birlikte okuyan, düşünen ve yazan iki insanın entelektüel bağını fikirler ekseninde anlamlandırır ve nihayetinde babadan kızına aktarılan entelektüel mirasın çok yönlü bir haritasını verir.

Anahtar Kelimeler:

A review of the interactions, transformations and differences of the thinking worlds of Cemil Meriç and Hope Meriç
2021
Yazar:  
Özet:

Every man who dedicates his life to thinking enrichs the world’s thinking accumulation. The feelings and thoughts produced by the intellectual begins with the people around them who are in direct communication and relationship with it, reaches everyone who reads their writings and works, listenes to their conversations, explores their ideas. In the remaining period of his life, Cemil Meriç (1916-1987), who was 38 years old, needed help to read the books, the name most performing this service is undoubtedly his daughter, Umit Meriç (1946). What is the intellectual inheritance received from the father of the daughter, student, assistant, thinker and companion in the 71 year of intellectual life of Cemil Meriç, who performed this task with a responsibility and seriousness that dedicated their years without interruption after 33 years of his father? What are the interactions, transformations and differentiations of the thinking worlds of Hope Merich and Cemil Merich, how can it be defined, what directions this thought relationship has shown? The intellectual dimensions of Cemil Meriç’s 71 years, Hope Meriç’s 75 years of productive life can be identified, classified, linked and explained through certain main tracks. These can be evaluated in four dimensions, including the environments in which their intellectual lives are shaped, the worlds of thought and progress in which they are, their approaches to Eastern and Western thought, their attitudes to nationalism and religion. 33 years, they give an example of mental maturity with their father-daughter interactions, who are in a almost uninterrupted intellectual journey. The comparative study of the worlds of thought of Cemil Meriç and Hope Meriç, who took the principle of learning and teaching throughout their lifetime, Turkey's XX. It reveals the main signs of the century’s thought history. This comparison also understands the intellectual connection of two people who read, think and write together in the idea axis and ultimately gives a multi-faceted map of the intellectual heritage transmitted from father to daughter.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences