Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 187
 İndirme 14
AYDIN İLİ GELENEKSEL KADIN BAŞLIKLARI VE DESEN TASARIM UYGULAMALARI
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Maddi kültür simgesi olan giyim, milletlerin geleneklerini, göreneklerini, kültürlerini yansıtan önemli öğelerden birisidir. İlk çağlarda doğadan korunmak ve örtünmek sebebiyle başlamış olsa da, daha sonra coğrafya, kullanılan malzemeler, inanç, iklim koşulları vb. etkilerle malzeme, biçim ve kullanım açısından çeşitlenmiştir. Kültürlerin en canlı belgelerinden olan giysiler bir ülkenin, dönemin, kişinin ya da topluluğun özelliklerini yansıtırlar. Bu sebeplere dayanarak birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’daki illerin, ilçelerin ve köylerin kendilerine has yöresel kıyafetleri ve aksesuarları oluşmuştur. Geleneksel başlıklar kullanıldığı zamanın ve bölgenin tüm özelliklerini geçmişten bugüne kadar taşımaktadırlar. Bu başlıklar, toplumların görenek ve geleneklerinin yanı sıra kullanıldıkları bölgelerin coğrafi özellikleri konusunda da bilgi verirler. Başlıklar incelendiği zaman çok önemli ve benzersiz sanat özellikleri taşıdıkları dikkat çekmektedir (Çivitçi, Harmankaya, Üstün, 2012;99). Tarih boyunca çok çeşitli, farklı ölçülerde ve formlarda başlıklar kullanılmıştır. Anadolu’da düğünlerde, törenlerde, günlük hayatta ve bayramlarda önemli bir yeri olan başlıklar, insanların sosyoekonomik durumları ve statüleri gibi pek çok bilgiyi de içinde barındırmaktadırlar. Globalleşen dünyada zamanla kullanımları azalan yöresel kıyafet ve aksesuarlar, eski dönemlere ışık tutması, bilimsel çalışmalara yön vermesi, gelecek kuşaklara aktarılması, geçmişle bugün arasında bir köprü görevi görmesi açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı; Aydın ili yöresel kıyafetleri ile kullanılan başlıkların desen, renk, süsleme, kumaş, motif özelliklerinin araştırılıp incelenerek açığa çıkarılmasını sağlamak ve bu kültürü tanıtmaktır. Yöresel desenlerin ve motiflerin modern tasarımlarda kullanılabilmesi, yeni nesil tasarımcılara yol göstermesi ve geleneksel kültürün yaşatılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın sonunda Aydın ili geleneksel kadın başlıklarında kullanılan desen ve süsleme motiflerinden ilham alınarak 20 adet güncel desen tasarım çalışması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Traditional designs and design applications.
2021
Yazar:  
Özet:

Clothing, which is the material symbol of culture, is one of the important elements that reflect the traditions, habits, and cultures of nations. Although it began in the early ages because of nature protection and coverage, then geography, used materials, beliefs, climate conditions, etc. It is varied in terms of material, form and use. The clothes, which are the most vibrant documents of cultures, reflect the characteristics of a country, era, person or community. On the basis of these reasons many civilizations have been hosted by the provinces, districts and villages in Anadolu, which have formed their own local clothes and accessories. Traditional titles carry all the characteristics of the time and area used from the past to the present. These titles also provide information on the traditions and traditions of communities as well as the geographical characteristics of the areas they use. When the titles are studied, it is noted that they carry very important and unique art characteristics (Civitçi, Harmankaya, Üstün, 2012;99). Thro history, titles have been used in different sizes and forms. In Anatolia, the titles that have an important place in weddings, ceremonies, daily life and holidays also contain many information, such as the socio-economic situation and status of people. In the globalized world, local clothes and accessories, which are reduced in use over time, are important in terms of keeping the light to the ancient times, directing scientific research, transferring to future generations, and seeing it as a bridge between the past and today. The purpose of this research is to ensure that the pattern, color, decoration, fabric, motivation characteristics of the titles used with clear or local clothes are explored and studied and to promote this culture. The aim is to make local patterns and motives available in modern designs, to guide the new generation of designers and to live the traditional culture. At the end of the study, 20 current patterns design work was carried out, inspired by the patterns and decoration motifs used in the traditional female titles of Aydin.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.578
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)