Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
Ev tipi solunum destek cihazlarının kullanımı etkin mi?
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Kronik solunum yetmezliği olan hastalara, hastane yatışlarını azaltmak, uzun süreli yatış komplikasyonları önlemek, yaşam kalitesini ve sağ kalımı artırmak amacıyla, ev tipi solunum destek cihazları rapor edilmektedir. Çalışmanın amacı, maliyetli olan ev tipi solunum destek cihazlarına hastaların uyumlarını, cihaz uygulamalarını dolayısıyla cihazların kullanım etkinliklerini değerlendirmektir. Hastaların cihaz, kullanım takibi ve uygulama eksikliklerine dikkat çekerek ve bu konuda iyileştirmelere katkı sağlanması hedeflenmiştir. Yöntem ve Gereç: Şubat 2020 boyunca, Göğüs hastalıkları poliklinik başvurusu olan ve primer kronik solunum yetmezliği tanısıyla (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Astım, İnterstisyel Akciğer Hastalığı (İAH), Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY)) evde oksijen konsantratörü (USOT) ve/veya Bilevel Positive Airway Pressure (BIPAP) cihazı bulunan ve çalışmaya katılıma gönüllü 147 hasta değerlendirilmiştir. Evde oksijen konsantratörü bulunan 76 ve BIPAP‘ı bulunan 22 olmak üzere toplam 98 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların, cihaz kullanım özellik ve alışkanlıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada, en az 15 saat/gün önerilen, oksijen konsantratörü kullanımı ortalama 6,5 saat/gün olarak tespit edilmiştir. Düzenli hekim kontrolü ile günlük cihaz kullanım süresi ve düzenli cihaz bakımı ve ayarı durumları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (sırasıyla p=0,001 ve p=0,005). BIPAP kullanımında, böyle bir ilişki saptanmamıştır. BIPAP günlük kullanım süresi de yeterli bulunmamıştır. Tartışma ve Sonuç: Evde oksijen konsantratörü bulunan 76 ve BIPAP‘ı bulunan 22 olmak üzere 98 hasta ile yapılan çalışmada, 50 (%65,8) erkek ve 26 (%34,2) kadın hasta değerlendirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 69.8 ± 9.8 idi. Ev tipi solunum destek cihazlarının kullanımının ve bakımının etkin olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum ise hastaların sık acil başvurularına ve hospitalizasyon gerekliliğine neden olmaktadır. Cihazların kullanımını etkinleştirmek için, hastaların doğru teknikte ve sürede cihaz kullanımları, cihazla ilgili gerekli bakım, onarım ve ayar takipleri, hasta poliklinik kontrollerinde mutlaka sorgulanmalı, hasta ve yakınlarına tekrar hatırlatılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Is the use of home-type respiratory support devices effective?
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: Home-type respiratory support devices are to patients with chronic respiratory failure, in order to reduce hospitalization, prevent long-term hospitalization complications, improve quality of life and survival. The aim of the study is to evaluate the compatibility of patients with the costly home-type respiratory support devices, the application of the device, and therefore the use efficiency of the devices. Patients are aimed at paying attention to the device, use tracking and application deficiencies and contributing to healing in this regard. Method and means: By February 2020, 147 patients with breast disease clinic application and primary diagnosis of chronic respiratory failure (Cronic Obstructive Lung Disease (KOAH), Asthma, Interstitial Lung Disease (IAH), Conjustive Heart Disability (KKY)) in the home with oxygen concentrator (USOT) and/or Bilevel Positive Airway Pressure (BIPAP) devices were assessed and volunteers to participate in the study. A total of 98 patients, including 76 with oxygen concentrators in the home and 22 with BIPAP, were included in the study. Patients have evaluated the characteristics and habits of the device use. Results: In the study, the recommended oxygen concentrator consumption of at least 15 hours/day was estimated at an average of 6.5 hours/day. A meaningful relationship between regular medical examination and the daily time of use of the device and the regular maintenance and setting conditions of the device has been established (respectively p=0,001 and p=0,005). In the use of BIPAP, such a relationship has not been found. The BIPAP day-to-day use time was not enough. In a study with 98 patients, including 76 with oxygen concentrates at home and 22 with BIPAP, 50 (65.8%) men and 26 (34.2%) women were evaluated. The average age of patients was 69.8 ± 9.8. The use and maintenance of home-type respiratory support devices has not been found to be effective. This causes frequent emergency applications of patients and the need for hospitalization. In order to activate the use of the devices, the patient's use of the device in the right technique and timely, the necessary maintenance, repairs and adjustments related to the device, the patient's clinical checks must be questioned, the patient and his relatives should be re-recorded.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.382
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi