Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 39
 İndirme 10
SAĞLIK DÜZEYİ GÖSTERGELERİ AÇISINDAN OECD ÜLKELERİNİN SIRALAMASI VE GELİR-SAĞLIK HARCAMALARI ETKİSİ
2020
Dergi:  
Sosyal Güvence
Yazar:  
Özet:

Sağlık düzeyi göstergelerinin analizi, istenilen hedeflerin yerine getirilmesi konusunda politika yapıcılara ve sağlık hizmeti sunucularına önemli bilgiler sunmaktadır. Sağlık sistemlerinin performanslarının uluslararası karşılaştırılmasına yönelik yapılan bu analizler, sağlık politikalarında rol oynayan farklı aktörlerin dikkatini çeken bir konu olmuştur. Bu çalışmada, belirli sağlık düzeyi göstergelerine göre OECD’nin yayınlamış olduğu “Health at a Glance: Europe, 2018” ve “Health at a Glance: Europe, 2019” adlı raporlarda yer alan ülkelerin mevcut sağlık düzeyi ortaya konulmuştur. Bu yolla belirli sağlık düzeyi göstergeleri kullanılarak ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmada geliştirilen iki senaryo üzerinden ülkelerin sağlık düzeyi göstergelerinin karşılaştırılması ve sıralanması amacıyla Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden biri olan MOORA yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda ülkelerin sağlık düzeyi göstergelerini ifade eden ve ülkeler arasında bir sıralama yapılmasına imkân veren MOORA skoru elde edilmiştir. Çalışmada düşük MOORA skoru yüksek sağlık düzeyini ifade etmektedir. Çalışmada ikinci aşamada ise elde edilen MOORA skoru ile belirlenen sosyoekonomik göstergeler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla spearman korelasyonu ve regresyon analizi uygulanmıştır. MOORA yöntemiyle elde edilen sonuçlara bakıldığında çalışmada kullanılan sağlık düzeyi göstergeleri açısından en iyi ülkeler senaryo 1 ve 2’ye göre Norveç, İsveç ve İzlanda kötü olan ülkeler ise Senaryo 1’e göre Türkiye, Letonya ve Estonya Senaryo 2’ye göre de Macaristan, İtalya ve Letonya şeklindedir. Korelasyon analizi (spearman) sonucunda Senaryo 1’den elde edilen MOORA skoru ile gelir ve sağlık harcamaları arasında negatif yönlü hava kirliliği ve işsizlik oranı ile ise pozitif yönlü Senaryo 2’den elde edilen MOORA skoru ile gelir, sağlık harcamaları ve güvenilir içme suyu arasında negatif yönlü hava kirliliği ve işsizlik oranı ile ise pozitif yönlü bir korelasyon saptanmıştır. Çalışmada yapılan regresyon analizi sonucuna göre, Senaryo 1 ve 2 için bulunan MOORA skoruyla gelir ve sağlık harcamaları arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Gelir düzeyi ve sağlık harcaması arttıkça MOORA skoru düşmekte ve sağlık düzeyi yükselmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the OECD countries on income-health expenditure from the safety level demonstrations
2020
Dergi:  
Sosyal Güvence
Yazar:  
Özet:

The analysis of health level indicators provides important information to policy makers and health service providers about the achievement of the desired goals. These analyses aimed at comparing the performance of health systems internationally have been a topic that has attracted the attention of different actors who play a role in health policies. The study revealed the current health levels of the countries in the “Health at a Glance: Europe, 2018” and “Health at a Glance: Europe, 2019” reports published by the OECD. In this way, it was attempted to make comparisons between countries using specific health levels indicators. The MOORA method is one of the methods of multi-critical decision making (MCCV) for the purpose of comparing and ranking countries’ health level indicators through the two scenarios developed in the study. The analysis resulted in a MOORA score that expressed the country’s health level indicators and enabled a ranking between countries. The low MOORA score in the study indicates a high health level. In the second phase, the study aimed at assessing the relationship between the MOORA score and the socio-economic indicators determined. For this purpose, spearman correlation and regression analysis were applied. According to the results obtained by the MOORA method, the best countries in terms of the health level indicators used in the study are Norway, Sweden and Iceland according to the 1st and 2nd scenario; the poor countries according to the 1st scenario are Turkey, Latvia and Estonia; according to the 2nd scenario are Hungary, Italy and Latvia. Correlation analysis (spearman) results with the MOORA score obtained from Scenario 1 and the health expenditure is negative; the air pollution and unemployment rate are positive; the MOORA score obtained from Scenario 2 is negative; the health expenditure and reliable drinking water are negative; the air pollution and unemployment rate are positive. According to the results of the regression analysis conducted in the study, the MOORA score for the 1 and 2 scenarios comes with a negative relationship between health expenditure. As the income level and health expenditure rise, the MOORA score decreases and the health level rises.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
Sosyal Güvence
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sosyal Güvence

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 111
Atıf : 445
2023 Impact/Etki : 0.111
Sosyal Güvence