Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 5
Bulanık Mantık ile Yoğurt İnkübasyonunun Modellenmesi
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada farklı inkübasyon sıcaklıkları, starter kültür inokülasyon oranı ve inkübasyon süreleri baz alınarak yoğurt üretimi modellenmiştir. Deneme yoğurtları iki tekerrürlü olarak üretilmiş ve 343 yoğurt örneğinin inkübasyon sonundaki pH değerleri belirlenmiştir. Elde edilen pH değerleri bulanık mantık modelleme sisteminde kullanılmıştır. Bulanık mantık modellemesi iki bölümde gerçekleştirilmiştir: birinci bölümde bulanık kurallar belirlenmiş ve üyelik fonksiyonu oluşturulmuş, ikinci bölümde berraklaştırma yapılmıştır. İnkübasyon sıcaklığı, kültür inokülasyon oranı ve inkübasyon süresi değerlerinin bulanıklaştırılması için üç ayrı bulanık küme (üçgen üyelik fonksiyonu) kullanılmıştır. Girdi parametrelerinin 7 üyelik fonksiyonu olduğu için 343 (7 x 7 x 7) satırlık kural oluşturulmuştur. Bulanık kurallar tablosu için Mamdani yöntemi kullanılmıştır. Berraklaştırma için oluşturulan üyelik fonksiyonlarının üç yamuk alanı kullanılmış ve ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılarak üyelik fonksiyonu değerleri belirlenmiştir.Modelleme çalışmasında 343 örneğin inkübasyon sonundaki pH’ları değerlendirilmiş ve model çıktıları uzman kararları ile karşılaştırılmıştır. Model performansını değerlendirmek için Matlab (R2016b) yazılımı kullanılmış ve model genel performansı %90.27 olarak hesaplanmıştır. Gelecekte otomatik yoğurt üretim hatlarının tasarlanarak gıda sektörünün hizmetine sunulması düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Fuzzy Logic Modeling Of Yoghurt Incubation
2022
Yazar:  
Özet:

Yoghurt production was modeled in this study based on different incubation temperatures, inoculum ratio of starter culture and incubation times. Experimental yoghurts were produced in two replicates and incubation final pH values of 343 yoghurt samples were determined. Resultant pH values were used in fuzzy logic modeling system. Fuzzy logic modelling was conducted in two sections: fuzzy rules were set and membership function was generated in the first section and defuzzification was conducted in the second section. Three different fuzzy sets (triangle membership function) were used for fuzzification of incubation temperature, inoculum ratio of culture and incubation time values. Since there were 7 membership functions of input parameters, 343 (7 x 7 x 7) rows of rule were generated. Mamdani method was used to tabulate fuzzy rules. Three trapezoidal sections of membership functions generated for defuzzification were used and membership function values were determined with the use of weighted average method. Incubation final pH values of 343 samples were assessed in modeling study and model outputs were compared with the expert decisions. Matlab (R2016b) software was used to assess model performance and model general performance was calculated as 90.27%. Automated yoghurt production lines should be designed in the future and put into service of food industry for present model to be used in industrial scale

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.997
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi