Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Diz Osteoartritli Hastalarda Su İçi Egzersiz Tedavisinin Ağrı, Kas Kuvveti ve Fonksiyonelliğe Etkisi
2022
Dergi:  
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı diz osteoartritli (OA) hastalarda su içi egzersiz tedavisinin ağrı, kas kuvveti ve fonksiyonelliğe olan etkisini değerlendirerek, kara egzersizlerinin etkinliği ile karşılaştırmaktır. Rutin fizik tedavi alan hastalar su içi egzersiz (n=20) ve kara egzersiz grubu (n=20) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kara egzersiz grubuna Ultrason, Transkuteneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS), Sıcak Paket, Kısa Dalga Diatermi (KDD) ve kassal kuvvetlendirme içeren egzersiz programı uygulanmıştır. Su içi egzersiz grubuna ise kara egzersiz programına ek olarak su içi egzersiz tedavisi uygulanmıştır. Hastalar 10 günlük tedavi sürecinde ilk tedavi öncesi ve son tedavi sonrası değerlendirilmişlerdir. Her iki gruba da tedavi öncesi ve sonrası Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA), İyileşme Algısı Ölçeği, Görsel Analog Skalası (VAS) uygulanmıştır. Kalça fleksör, ekstansör, abdüktör, addüktör ve diz fleksör, ekstansör kas kuvvetleri el dinamometresi ile değerlendirilmiştir. Sonuçta, kara ve su içi grupları arasında istatistiksel fark bulunamamıştır (p>0,05). Ancak diz fleksiyon kuvveti su içi grupta daha fazla artış göstemiştir (p=0,001). Sonuç olarak her iki egzersiz tipi ağrı, kas kuvveti ve fonksiyonellik açısından OA’lı hastalarda faydalı bir tedavi yaklaşımıdır. Ancak egzersiz tedavi programına ek olarak yapılan su içi uygulamaların kayda değer etkisi yoktur. OA’lı hastalarda iyi planlanmış egzersiz programı hem karada hem de su içerisinde uygulanması hastaların iyileşmesi için faydalı bir yaklaşımdır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı; diz osteoartritli (OA) hastalarda su içi egzersiz tedavisinin ağrı, kas kuvveti ve fonksiyonelliğe olan etkisini değerlendirerek, kara egzersizlerinin etkinliği ile karşılaştırmaktır. Rutin fizik tedavi alan hastalar su içi egzersiz (n=20) ve kara egzersiz grubu (n=20) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kara egzersiz grubuna; Ultrason, Transkuteneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS), Sıcak Paket, Kısa Dalga Diatermi (KDD) ve kassal kuvvetlendirme içeren egzersiz programı uygulanmıştır. Su içi egzersiz grubuna ise kara egzersiz programına ek olarak su içi egzersiz tedavisi uygulanmıştır. Hastalar 10 günlük tedavi sürecinde ilk tedavi öncesi ve son tedavi sonrası değerlendirilmişlerdir. Her iki gruba da tedavi öncesi ve sonrası; Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA), İyileşme Algısı Ölçeği, Görsel Analog Skalası (VAS) uygulanmıştır. Kalça fleksör, ekstansör, abdüktör, addüktör ve diz fleksör, ekstansör kas kuvvetleri el dinamometresi ile değerlendirilmiştir. Sonuçta, kara ve su içi grupları arasında istatistiksel fark bulunamamıştır (p>0,05). Ancak diz fleksiyon kuvveti su içi grupta daha fazla artış göstemiştir (p=0,001). Sonuç olarak; her iki egzersiz tipi ağrı, kas kuvveti ve fonksiyonellik açısından OA’lı hastalarda faydalı bir tedavi yaklaşımıdır. Ancak egzersiz tedavi programına ek olarak yapılan su içi uygulamaların kayda değer etkisi yoktur. OA’lı hastalarda iyi planlanmış egzersiz programı hem karada hem de su içerisinde uygulanması hastaların iyileşmesi için faydalı bir yaklaşımdır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 327
2023 Impact/Etki : 0.035
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation