Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Pandemi Hastanesine Başvuran Hastaların Bilgisayarlı Tomografi ve PCR Sonuçlarının COVID-19 Açısından Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: COVID-19, öncelikle solunum sistemini etkileyen ve hızla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 pandemisininde Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve ters transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) gibi tanı yöntemleri önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, RT-PCR yöntemi ile COVID-19 tanısı konulan hastaların Toraks BT ile anormal parankimal bulguların görünüm ve dağılımını değerlendirmektir. Bu hastalarda akciğer enfeksiyonun şiddeti ile hastalığın klinik seyri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Aralık 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne COVID-19 ön tanısı ile başvuran hastalar (n:613) retrospektif olarak değerlendirildi. Nazofaringeal sürüntü örnekleri Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında RT-PCR ile COVID-19 açısından çalışıldı. COVID-19 PCR testi pozitif olan 361 hastanın toraks BT görüntüleri COVID-19 pnömonisi açısından incelendi. Covid-19 pnomonisi olan hastaların klinik seyirleri değerlendirildi. Bulgular: 613 hastanın 361'inde (%58) RT-PCR testi pozitifti. RT-PCR testi pozitif olan hastaların 243'ünde (%64,8) pnömoni bulguları varken, 118'inde akciğer parankimi normaldi. Covid-19 hastalarının akciğer bulgularının büyük bir kısmını (%90) buzlu cam görüntüsü oluşturuyordu. Hastaların %22'sinde konsolidasyon, %20'sinde buzlu cam ile konsolidasyon birlikteliği vardı. 34 hastada (%13,9) çılgın döşeme paterni ve 19 (%7,8) hastada ters halo görünümü vardı. Akciğer enfeksiyonu tutulumunun şiddeti ile hastalığın klinik seyri arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Etkin hasta yönetimi ve tedavisi için tanısal görüntüleme özelliklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması şarttır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Computed Tomography and Pcr Results Of Patients Admitted To Pandemic Hospital In Terms Of Covid-19
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: COVID-19 is an infectious disease that primarily affects the respiratory system and spreads rapidly. Diagnostic methods as computed Tomography (CT) and reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) have gained importance in the COVID-19 pandemic. The aim of this study is to evaluate the appearance and distribution of abnormal parenchymal findings with Thorax CT in patients diagnosed with COVID-19 by RT-PCR method. And to evaluate the relationship between the severity of lung infection and the clinical course of the disease in these patients. Materials and Methods: Patients (n:613) with a preliminary diagnosis of COVID-19 who applied to Konya Beyhekim Training and Research Hospital were evaluated retrospectively between December 2020 and February 2021. Nasopharyngeal samples were studied for COVID-19 with RT-PCR by Selcuk University Medical Faculty Microbiology Laboratory. Thoracic CT images of 361 patients with positive COVID-19 PCR tests were examined for the presence of COVID-19 pneumonia. The clinical course of patients with Covid-19 pneumonia was evaluated. Results: RT-PCR results was positive in 361 (58%) of 613 patients. While 243 (64.8%) of the PCR positive patients had signs of pneumonia, 118 of them had normal lung parenchyma (GGO). There was consolidation in 22% of the patients, and ground glass with consolidation in 20%. 34 patients (13.9%) had crazy-paving pattern and 19 (7.8%) patients had reverse halo appearance. A significant relationship was found between the severity of lung infection involvement and the clinical course of the disease. Conclusion: A comprehensive understanding of diagnostic imaging features is essential for effective patient management and treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.276
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine