Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Tek Endoskopist Deneyimi ERCP Sonuçları, Komplikasyonlar ve İlgili Faktörler
2021
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, tek endoskopist endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) deneyimimizi, ERCP başarı oranı, komplikasyon oranları ve bunları etkileyen faktörler dahil olmak üzere bildirmeyi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kahramanmaraş şehir hastanesiz gastroenteroloji kliniğine 2018-2020 yılları arasında ERCP uygulanan 723 hastadan geriye dönük veriler toplandı. 18 yaşın altındaki hastalar, daha önce başka bir merkezde ERCP uygulanan hastalar, rektal steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar kullanan hastalar, sedasyona bağlı komplikasyonları olan hastalar ve pankreatoksik ilaç kullanan hastalar dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 573 hastanın yaş ortalaması 58,6 (min. 18 - maks. 104) yıl olarak hesaplandı. Kanülasyonun başarısı incelendiğinde hastaların% 93.9'una (538/573) hedef kanala ulaşıldığı izlendi. Çalışmamızda ercp sonrası pankreatit oranı% 7, ercp sonrası kanama% 1.2, ercp sonrası kolanjit oranı% 0.9, ercp sonrası perforasyon oranı% 0.5 olduğu görüldü. İşlemde başarılı-başarısız gruplar karşılaştırıldığında başarısız grupta perforasyon ve kolanjitte istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (sırasıyla p <0.001 - p <0.001). Sonuç: ERCP ile ilgili komplikasyonları azaltmak ve yönetmek için bazı stratejiler vardır. Bu stratejileri belirlemek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Single-endoscopist Experience: Ercp Results, Complications, and Related Factors
2021
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Background / Aims: This study aimed to report our single-endoscopist endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) experience, including ERCP success rate, complication rates and factors affecting them. Materials and Methods: Retrospective data were collected from 573 patients who underwent ERCP from 2018 to 2020 at our clinic. Patients aged under 18 years, patients who had previously undergone ERCP at another center, patients using rectal non-steroidal anti-inflammatory drugs, patients with sedation-related complications , and patients using pancreatoxic medication were not included. Results: The average age of the 573 patients included in the study was calculated as 58.6 (min. 18 - max. 104) years. In the examination of the success of cannulation, target duct was intubated in 93.9% (538/573) of the patients. In our study, the rate of post ercp pancreatitis was seen 7% , post ercp bleeding was observed as 1.2% , the rate of post ercp cholangitis was 0.9% , the post ercp perforation rate was 0.5% .When we compared the complications between successful and unsuccessful groups, there was a statistically significant difference in perforation and cholangitis (p<0.001 – p<0.001 respectively) Concusions: There are some strategies to reduce and manage ERCP-related complications. Larger studies are needed to identify these strategies.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi