Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Temporomandibular düzensizlik tanı kriterlerini kullanarak temporomandibular bozukluğu olan hastaların klinik değerlendirilmesi ve sınıflandırılması
2020
Dergi:  
Acta Odontologica Turcica
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ‘temporomandibular düzensizlikler için teşhis kriterlerini (DC-TMD)’ kullanarak, temporomandibular düzensizlik şikâyeti olan hastalarda klinikte alt grupların dağılım sıklığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, temporomandibular düzensizlik (TMD) şikâyeti olan 128 hasta (92 kadın ve 36 erkek, yaş ortalaması 33.5 ± 8.28) dahil edildi. DC/TMD Eksen I tanı kriterleri ile ağrı bozuklukları ve temporomandibular eklem (TME) düzensizliklerinin dağılımı incelendi. DC/TMD Eksen I’de yer alan TMD Ağrı anketi (TMD Pain Screener) ile de son 30 gün boyunca mevcut ağrının incelemesi yapılmıştır. Semptomların şiddetini ve fonksiyon kısıtlılığını belirlemek için DC/TMD Eksen II değerlendirme araçlarından biri olan ‘Çene Fonksiyon Kısıtlanma Skalası-8 (JFLS-8)’tercih edilmiştir. Verilerin analizi Ki-kare, Kruskal Wallis testi ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada 128 hastanın 120’sinde (%93.75) kas ağrı bozukluğuna eşlik eden TME düzensizliği vardı. Cinsiyet ve yaşın, TME/kas ağrı bozuklukları üzerine etkisi anlamlı değildir (sırasıyla, TME düzensizliği p=0.123, p=0.263; kas ağrı bozukluğu p=0.145, p=0.100). JFLS-8’e göre, diğer gruplarla karşılaştırıldığında ‘kısıtlı ağız açıklığı olan redüksiyonsuz disk deplasmanı’ grubunda, çiğnemede zorluk (1 ve 2. maddeler) ve eklem hareketinde kısıtlılık (4. madde) majör şikayetler olarak bulunmuştur (p=0.001, p=0.004, p=0.007, p<0.008). Sonuç: DC/TMD Eksen I, TMD tanısı ve değerlendirilmesinde klinisyenler için önemli bir referans olup, DC/TMD Eksen II’de JFLS-8, TMD’ye bağlı çene fonksiyon kısıtlılığın tespitinde etkin bir değerlendirme aracıdır.

Anahtar Kelimeler:

Clinical Evaluation and Classification Of Patients With Temporomandibular Disorders Using ‘diagnostic Criteria For Temporomandibular Disorders’
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of the study was to evaluate the frequency of subgroups in a clinical setting of the patients with temporomandibular disorders (TMD) using ‘Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD)’. Materials and Method: A total of 128 patients with TMD (92 females and 36 males, mean age 33.5 ± 8.28) were involved in the study. DC/TMD Axis I diagnosis criteria was used for the clinical examination of pain disorders and temporomandibular joint (TMJ) disorders. Also, in DC/TMD Axis I, The TMD Pain Screener, focusing on pain within the last 30 days, was used. In DC/TMD Axis II evaluation, the Jaw Functional Limitation Scale-8 (JFLS-8) was preferred to detect symptom severity and functional limitations. The data analysis was conducted by using the Chi-square, Kruskal Wallis test, and the Bonferroni correction for the Mann-Whitney U test. Results: Out of 128 patients, 120 patients (93.75%) had TMJ disorders that were accompanied by muscle pain disorders. The effect of gender and age on TMJ/muscle pain disorders was not significant (TMJ disorders; p=0.123, p=0.263; Muscle pain disorders; p=0.145, p=0.100, respectively). According to JFLS-8, the limitation in mastication (item 1 and 2) and joint mobility (item 4) were major complaints in the group of patients with ‘disc displacement without reduction with limited opening’ compared to the other TMJ disorders (p=0.001, p=0.004, p=0.007, p<0.008). Conclusion: DC/TMD Axis I is a significant reference to clinicians in the diagnosis and evaluation of TMD. In DC/TMD Axis II, JFLS-8 is an efficient instrument for the measurement of functional limitation associated with temporomandibular disorders.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acta Odontologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 866
Atıf : 718
Acta Odontologica Turcica