Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
AlMgTiB Alaşımının Yapısal, Isısal ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Al86-xMg10Ti4Bx (x=1, 2, 3 ve 4) alaşımları döküm yöntemi ile üretilerek mikroyapı, ısısal ve mekanik özellikleri kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Alaşımların, mikroyapı özellikleri X-ışını difraksiyonu (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılımlı X-ışını Spektroskopisi (EDX) ile karakterize edilmiştir. Kompozisyon oranları X-ışını floresans Spektrometresi (XRF) kullanılarak incelenmiştir. Termal davranışları diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) analizi ile değerlendirilmiştir. Mekanik özellikleri Vickers mikrosertlik (HV) ölçümü ve çekme testi yapılarak araştırılmıştır. Alaşımların XRD analizlerinde, α-Al, β-Al3Mg2, Al3Ti ve AlB2 gibi fazlar tespit edilmiştir. SEM görüntüleri alaşımların mikro yapısının esas olarak, çubuksu ve dentritik yapılar içerdiğini göstermiştir. Alaşımların nominal kompozisyonuna uygun olarak üretildiği ve homojen olduğu tespit edilmiştir. DSC analiz sonuçlarında, sadece alüminyumun ergime sıcaklığını temsil eden 660 °C’de endotermik pik gözlenmiştir. Alaşımların çekme mukavemeti ve mikrosertlik sonuçlarında, Al85Mg10Ti4B1 alaşımı için en yüksek çekme mukavemeti 199.96 MPa ve Al82Mg10Ti4B4 alaşımı için en yüksek sertlik değeri 207.4 HV olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, AlMgTiB alaşımlarındaki bor oranının artması sertlik değerlerinin artmasına fakat çekme mukavemetinin azalmasına neden olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Structural, Thermal and Mechanical Properties Of Almgtib Alloy
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, Al86-xMg10Ti4Bx (x=1, 2, 3 and 4) alloys were produced by casting, and their microstructure, thermal and mechanical properties were investigated extensively. The microstructural properties of the alloys were characterized by X-ray diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM), and Energy Dispersive X-ray Spectroscopy (EDX). Composition ratios were studied using an X-ray fluorescence Spectrometer (XRF). The thermal behaviors were evaluated by differential scanning calorimetry (DSC) analysis. Mechanical properties were investigated by Vickers microhardness (HV) measurement and tensile test. In the XRD analysis of the alloys, phases such as α-Al, β-Al3Mg2, Al3Ti and AlB2 were detected. SEM images showed that the microstructure of the alloys mainly consisted of rod-like and dendritic structures. It has been determined that the alloys are produced by their nominal composition and are homogeneous. In the DSC analysis results, an endothermic peak was observed at 660 °C, representing aluminum's melting temperature only. In the tensile strength and microhardness results of the alloys, the highest tensile strength was determined as 199.96 MPa for the Al85Mg10Ti4B1 alloy and 207.4 HV for the Al82Mg10Ti4B4 alloy. This study determined that the increase in the boron ratio in AlMgTiB alloys caused an increase in hardness values but a decrease in tensile strength.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.830
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi