Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Siber Saldırıların BM Şartı’nda Yer Alan Silahlı Saldırı Kavramı Kapsamında Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Yazar:  
Özet:

Teknolojinin gelişimi, bilgisayarların kullanım alanlarının yaygınlaşması ve bilgisayara olan bağımlılığın artmasıyla birlikte siber uzay da bir savaş alanı haline gelmiştir. Siber uzaydaki askeri faaliyetlere yönelik uluslararası düzenleme olmayışı, buradaki eylemlerin uluslararası hukukun kapsamı dışında olduğu anlamına gelmemektedir. BM Şartı’nda yer alan ilke ve yasakların, nispeten yeni bir kuvvet kullanma şekli olan siber savaş için de geçerli olduğu kabul edilmektedir. Kuvvet kullanma yasağının istisnası olan meşru müdafaa hakkının kullanılabilmesi için bir silahlı saldırının gerçekleşmiş olması ön koşulu aranmaktadır. Gerçekleşen silahlı saldırının hangi silahları içerdiği saldırının varlığını etkilememektedir. Bir silah olarak siber yöntemlerin kullanımı sonucunda ortaya çıkan etkilerin kinetik etkiye sahip silahlarla gerçekleştirilecek saldırılar seviyesine çıkabileceği yaşanmış örneklerle sabittir. Bu nedenle boyut ve etkileri bakımından belirli bir eşiği aşan siber saldırılar meşru müdafaa hakkına esas teşkil edecek silahlı saldırıyı oluşturabilir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Cyber Attacks Within The Concept Of Armed Attack In The Un Charter
2022
Yazar:  
Özet:

Cyber space became a new domain of warfare with the development of technology, proliferation of usage areas of computers and increased dependency on computer systems. Absence of an international regulation for military activities in the cyber domain does not mean these activities are beyond the scope of international law. The principles and prohibitions in the UN Charter are regarded to be in force for cyber warfare which is a comparatively new way of use of force. In order to use the right of self defence, which is an exception of the prohibition of use of force, occurrence of an armed attack is required. The weapons, which the actual armed attack comprised of, does not affect the existence of the attack. It is proven with experience that the effects resulting from the use of cyber methods as a weapon can reach the level of attacks with weapons with kinetic effects. Therefore, cyber attacks those surpass a threshold in terms of their scale and effects may constitute an armed attack which will be the basis for self defence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 590
2023 Impact/Etki : 0.03
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı