Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Tekirdağ Kıyı Bölgesinden Toplanan Balıklarda Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK)
2019
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Tekirdağ kıyı bölgesinden toplanan balıklarda, Kalıcı Organik Kirletici (KOK) olan Organoklorlu Pestisit (OCP) ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAH) kalıntıları tayin edilmiştir. Yapılan literatür araştırması sonucunda, Tekirdağ kıyı bölgesinde balıklarda OCP ve PAH kalıntıları tayiniyle ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, sunulan çalışma ilk defa literatüre sunulmuş olan, özgün bir çalışma niteliğindedir. Tekirdağ kıyı şeridinde belirlenen 4 farklı istasyondan 2018 yılı bahar mevsiminde 4 farklı tür dip balığı; mezgit balığı, dil balığı, tekir balığı, fener balığı örnekleri toplanmıştır. Toplanan her bir balık numunesi, Hekzan: Aseton (1:1) çözeltisiyle, Soxhlet ekstraksiyonuna tabi tutulmuş ve ardından organik faz kromatografik yöntemle saflaştırılmıştır. Saflaştırılan numunelerde, OCP ve PAH kalıntı analizleri, GC-EDC ve GC-MS cihazları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 4 farklı balık türünde tespit edilen OCP ve PAH kalıntı miktarları, FAO/WHO ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) Maksimum Kalıntı Limit (MRL) değerleriyle karşılaştırılmış ve bulunan değerleri MRL değerlerinin altında çıktığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Permanent organic pollutants in fish gathered from the coastal area of Tekirdağ
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, in fish gathered from the Tekirdağ coastal area, the remains of Organic Chlorine Pesticide (OCP) and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) are identified as Permanent Organic Pollutant (KOK). According to the literary research, there was no study on the determination of OCP and PAH remains in fish in the Tekirdağ coastal area. In this context, the presented work is in the nature of an original work that was first presented to literature. From 4 different stations identified on the Tekirdağ coastline, 4 different species of dive fish have been collected in the spring season of 2018; samples of dive fish, tongue fish, single fish, light fish. Each sampled fish sample is subject to Soxhlet extraction with the solution Hekzan: Aseton (1:1) and then organic phase is purified with the chromatographic method. In purified samples, OCP and PAH remainder analyses were carried out using GC-EDC and GC-MS devices. According to the results obtained, the OCP and PAH remains identified in 4 different fish species were compared with the FAO/WHO and the Turkish Food Code (TGK) Maximum Rest Limit (MRL) values and the found values were found below the MRL values.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.862
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi