Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 1
Erişkin başlangıçlı kalıtsal metabolik hastalıklar: tek merkez deneyimi
2021
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erişkin başlangıçlı kalıtsal metabolik hastalıklar tedavi edilebilir olma potansiyelleri ile önem taşıyan genetik hastalıklardır. Bu çalışma ile, kliniğimizde erişkin yaşta KMH tanısı alan olguların tanılarının ve klinik özelliklerinin derlenmesi, bu konuda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Erişkin yaşta KMH tanısı almış olguların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Yaşları 19-88 yıl arasında değişen, 14 aileden 39 erişkin olguya 9 özgül KMH tanısı konulmuştur Fabry Hastalığı (%59), Sitrin eksikliği (%10), Multipl açil-KoA dehidrogenaz eksikliği (%8), Alkaptonüri (%8), Adrenolökodistrofi (%5), ve birer olgu ile Akut intermitan porfiri, Serebral kreatin transport defekti, Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyelopati, Ornitin transkarbamilaz eksikliği. Olgular %80 aile taramasında, %18 klinik bulgularla, %2 selektif tarama ile tanı almışlardır. Tanı anında olguların %77‘si semptomatik, %23’ü asemptomatiktir. Semptomatik olguların ilk başvurdukları klinikler nöroloji (%30), nefroloji (%14), göğüs hastalıkları (%14), ortopedi (%10), dahiliye (%7) ve kardiyolojidir (%7). Semptomatik olgularda KMH tanısı %60 biyokimyasal testler ile konulmuştur, %93’ü için hastalığa özgü tedavi mevcut olup %67’sine verilmiştir. Sonuç: Oldukça yeni ancak hızla büyüyen bir tıp alanı olan erişkin kalıtsal metabolizma hastalıkları konusunda, ülkemizde de özelleşmiş hekimlerin yetişmesine ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Adult Early Hereditary Metabolic Diseases: One-Center Experience
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Adult primary hereditary metabolic diseases are genetic diseases that are important with the potential to be treated. With this study, the compilation of the diagnoses and clinical characteristics of the facts diagnosed with KMH in our clinic is aimed at raising awareness of this. Tools and methods: The files of the facts diagnosed with KMH in adult age have been reviewed backward. The findings: Age varies from 19 to 88 years, 39 adult cases from 14 families have been diagnosed with 9 specific KMH Disease (%59), Citrine deficiency (%10), Multiple acid-KoA dehydrogenase deficiency (%8), Alkaptonuria (%8), Adrenolocodystrophy (%5), and one occurrence with acute intermitent porphyris, brain creatine transport defect, mitochondrial neurogastrointestinal encephalomyelopathy, Ornitine transcarbamilase deficiency. 80% of cases were diagnosed in family scans, 18% in clinical findings, 2% in selective scans. 77% of the immediate diagnosis are symptomatic and 23% are asymptomatic. The clinics to which symptomatic symptoms are first applied are neurology (%30), nefrology (%14), breast diseases (%14), ortopedics (%10), intramuscular (%7) and cardiology (%7). In symptomatic cases, KMH was diagnosed with 60% biochemical tests, for 93% there was a disease-specific treatment and for 67% it was given. The result: A fairly new but rapidly growing medical field of adult hereditary metabolism diseases requires the development of specialized doctors in our country.

Anahtar Kelimeler:

Adult Onset Inherited Metabolic Diseases: A Single Center Experience
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.244
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi