Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Güney-Orta Fas'taki Ait Baâmrane Bölgesi‒Sidi Ifni Eyaletinin Floristik Çeşitlilik Analizi ve Coğrafi Dağılımını Kontrol Eden ve Etkileyen Ekolojik Faktörler
2022
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı: Bu çalışmada Ait Baamrane bölgesinin vasküler florasını kıyıdan kıtaya doğru karakterize etmek ve analiz etmek amaçlanmıştır. Çalışma alanı: Ait Baâmrane bölgesi Güney-orta Fas'ta yer almaktadır. Atlantik Okyanusu, Kanarya Adaları ve Sahra-öncesi'nin yakınında bulunan konumu, onu geniş bir doğal alanın ayırt edildiği, iyi tanımlanmış bir coğrafi varlık haline getirir. Materyal ve yöntem: Flora, kendine özgü zenginlik, endemizm ve koruma durumu ile karakterize edildi. Ayrıca bitki çeşitliliği Shannon çeşitliliği, Evenness, Disturbance ve Jaccard benzerlik indeksleri ile değerlendirilmiş ve ayrıca bitki fonksiyonel grubu üç coğrafi bölgede tanımlanmıştır kıyı bölgesi (A), plato bölgesi (B) ve kıta bölgesi (C). Temel sonuçlar: İncelenen alan 281 damarlı tür ve alt tür ile önemli bir floristik zenginliği ön plana çıkarmıştır. Terofitler en çok temsil edilenlerdir (%43.42). Endemik flora, envanteri yapılan tüm türlerin %21.35'ini temsil etmiştir. Tehdit altındaki türlerin oranı ile ilgili olarak, envanteri yapılan floranın %7'si tehdit altında, %11'i ise Tehdit altına girebilir kategorisindedir. Çeşitlilik parametreleri kıtasallık durumuna göre değişir. Araştırma vurguları: İncelenen bölge florası ve endemik türleri açısından oldukça çeşitlidir. Bu çeşitlilik, bölgenin küresel konumu ve geçmişte ve şimdiki belirli ekolojik koşulları ile bağlantılıdır.

Anahtar Kelimeler:

Floristic Diversity Analysis Of Ait Baâmrane Region‒sidi Ifni Province, In South-central Morocco and The Ecological Factors That Control and Influence Its Geographic Distribution
2022
Yazar:  
Özet:

Aim of study: Aim was to characterize and analyses the vascular flora along coastal transect to continental of the Ait Baamrane region. Area of study: The territory of Ait Baâmrane is located in the South-central Morocco. Its location, in the nearness of the Atlantic Ocean, the Canary Islands, and the pre-Sahara, makes it a well-defined geographical entity where a large natural area is distinguished. Material and methods: The flora was characterized by the specific richness, the endemism and the conservation status. Further, plant diversity was evaluated by Shannon diversity, Evenness, disturbance and Jaccard similarity indices, as well as the plant functional groups were identified in three geographic zones; the littoral zone (A), the plateau’s zone (B), and the continental zone (C). Main results: The studied area highlighted an important floristic richness with 281 vascular species and subspecies. Therophytes are the most represented (43.42%). The endemic flora represented 21.35% of all inventoried species. Concerning the rate of threatened species, 7% of the inventoried flora were considered as threatened, and 11% are near threatened. The diversity parameters vary according to the continentality. Highlights: The studied region is quite diverse by its flora and endemic species. This diversity is linked to the global location of the region and particular ecological conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.476
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi