Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Canlı Çeşitliliği Teriminin Kullanımları Üzerine
2020
Dergi:  
Avrasya Terim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Canlılar üzerine yapılan çalışmalar Türkçede önemli bir birikim oluşturmaktadır. Özellikle bitki ve hayvan türlerinin listelenmesi çalışmalarında önemli aşamalar sağlanırken, liken ve mantar gibi diğer canlılar üzerinde de çalışmalar artmıştır. Günümüzde ise canlı çeşitliliği konusu yoğun olarak çalışılmaktadır. Bu kapsamda biodiversity terimi karşılığı olarak bioçeşitlilik ve biyoçeşitlilik ifadelerinin Türkçe sözcüklerin ön ek almadığından dolayı dilbilgisi kurallarına aykırı olduğu için kullanılmaması önerilmektedir. Türkçe karşılık olarak hukuk mevzuatında da kullanımı olan biyolojik çeşitlilik veya canlı çeşitliliği kullanımı teşvik edilmelidir. Bir bölgenin flora ve fauna çalışması sonucunda elde edilen tür listesi veya tür sayısının türler arası ilişkileri, türlerin birey sayısı ve türlerin mekanla olan ilişkileri gibi konularda bilgi içermediğinden biyolojik çeşitlilik olarak sunulması, yazılması veya yayınlanması canlı çeşitliliği teriminin anlamı düşünüldüğünde son derece sınırlı ve yanıltıcı olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The use of the term biodiversity
2020
Yazar:  
Özet:

The work on the animals creates an important accumulation in Turkey. In particular, important stages are provided in the listing of plants and animal species studies, while studies on other animals such as lichen and fungi have also increased. Nowadays, the subject of biodiversity is intensely studied. In this context, the term biodiversity is recommended not to be used as an expression of biodiversity and biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity as an expression of biodiversity. The use of biological diversity or living diversity, which is also used in the legislation in Turkey, should be encouraged. The list of species or number of species obtained by the study of flora and fauna of a region, as it does not contain information on topics such as species relations, individual number of species and the relationship of species with the space, is presented, written or published as biological diversity, is extremely limited and misleading when considering the meaning of the term living diversity.

Anahtar Kelimeler:

Investigation On The Uses Of The Term Biodiversity
2020
Yazar:  
Özet:

The studies conducted for living organisms make an enormous accumulation in Turkish literature. Particularly, notable levels have been performed, studies on the organisms like lichen, fungi have increased. Biodiversity is intensively being studied. In this context, the terms bioçeşitlilik and biyoçeşitlilik were not suggested for the meaning of biodiversity because of the contradiction in Turkish grammar. The biyolojik çeşitlilik or canlı çeşitliliği denotations should be encouraged also in law legislations. Since it does not contain information about the relationships between species, the number of individuals and the relationship of species with the locality, composition, presentation or publication of species list for the flora and fauna of a given region and the number of species is extremely limited and deceiving when the meaning of the biodiversity term is thought.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Avrasya Terim Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 643
2023 Impact/Etki : 0.357
Avrasya Terim Dergisi