Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 33
 İndirme 2
Yaşlılarda Egzersiz Kompliyansı ve Motivasyon
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının giderek arttığı günümüz dünyasında, yaşlılar içinönemli sağlık davranışlarından biri olan fiziksel aktivite ve egzersize katılım oranları yaşlı popülasyonda oldukça düşüktür. Aktif yaşam tarzının önemi çok iyi bilinmesine rağmen, yaşlılar sıklıkla fiziksel aktivite için kendilerinin çok yaşlı veya dayanıksız olduklarına inanırlar. Bu noktada reçetelendirilmiş egzersiz programına uyum seviyesi olarak tanımlanan kompliyansın önemi daha da anlaşılmaktadır. Ancak egzersizdenfazla fayda sağlayacak grup olan yaşlıların yaklaşık yarısının egzersize kompliyansı düşük seviyelerdedir ve sağlık açısından kazanım elde etmeden egzersizi bırakmaktadır. Yaşlılarda fiziksel uygunluğun sürdürülmesiyle sağlığı geliştirme çabaları, egzersize engelleri ve motivasyon sağlayıcı faktörlerin anlaşılmasını mecburi kılmaktadır. Ancak, motivasyon sağlayıcı faktörlerin ve engellerin bu popülasyonda karmaşık olmasından dolayı spesifik egzersiz belirteçlerinin tespiti zorlaşmaktadır. Ayrıca bu alandaki çalışma verileri, daha çok sağlıklı yaşlılardan elde edilmesi ve yaşlıların kendi bildirimlerinde sağlanan bilgilere dayalı olması nedeniyle bazı limitasyonlara sahiptir. Sağlık profesyonelleri için bir diğer problem medikal yaklaşımlara kompliyansın ölçümüdür. Çeşitli anketler, hasta günlükleri, yüz yüze görüşmeler ve egzersiz performansının gözlenmesi bu anlamda kullanılan tekniklerdir. Uzun dönem kompliyansı sağlayanetkili stratejinin ne olduğunun hala tam olarak bilinmemesine rağmen, düzenli egzersiz programlarının sürdürülmesinde güçlü etkilere sahip belli faktörler vardır. Bunlar; egzersize motivasyon sağlayıcı ve engel faktörler olarak sınıflandırılabilir. Yaşlıların düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin faydaları ile ilgili inanışları farklı olmakla birlikte; egzersiz davranışını devam ettirmesini önleyen, gerçek ya da yanlış algılanan birçok engel bulunmaktadır. Literatür incelendiğinde egzersize engel olan ve motivasyon sağlayıcı birçok faktör sıralanmaktadır. Bu derlemede egzersize engel olan ve motivasyon sağlayıcı etmenlere değinilmiştir. Ayrıca yaşlılarda egzersize engeller ve uygun yaklaşımlar ve hasta kompliyansını geliştirmek için uygun tekniklere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Exercise and motivation in the elderly
2020
Yazar:  
Özet:

In today’s world where the proportion of the elderly population in the total population is increasing, the physical activity and exercise participation rates, which are one of the health behaviors of the elderly, are quite low in the elderly population. Although the importance of an active lifestyle is well known, older people often believe that they are too old or unbearable for physical activity. At this point, the importance of the commitment defined as the level of conformity to the prescribed exercise program is even more understood. However, about half of the elderly who are a group that will benefit from excess exercise are at low levels of exercise commitment and leave exercise without a health gain. With the maintenance of physical fitness in the elderly, efforts to improve health, exercise obstacles and motivating factors are compelled to be understood. However, because the motivating factors and obstacles are complex in this population, it becomes difficult to identify specific exercise indicators. It also has some limits because the study data in this field is obtained from more healthy elderly and is based on the information provided by the elderly in their own reports. Another problem for health professionals is the measurement of commitment to medical approaches. Different surveys, patient diaries, face-to-face conversations and observation of exercise performance are the techniques used in this sense. Though it is still unknown exactly what the effective strategy is, there are certain factors that have a strong impact on the continuation of regular exercise programs. These can be classified as exercise motivation providers and obstacles. While the beliefs of the elderly about the benefits of regular exercise and physical activity are different, there are many obstacles that prevent them from continuing their exercise behavior, real or misunderstood. When literature is studied, many factors that prevent exercise and provide motivation are ranked. In this collection it is referred to the factors that prevent exercise and motivate. It has also been introduced appropriate techniques to develop obstacles to exercise in the elderly and appropriate approaches and patient commitment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.185
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi