Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Karpal Tünel Sendromu Olan Hastalarda Tiroit Fonksiyon Bozukluklarının Semptom Şiddeti ve İşlevsellik ile İlişkisi
2022
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) el bileğinde medyan sinirin sıkışması ile ortaya çıkan en sık rastlanan tuzak nöropatidir. Bu çalışma, KTS’li hastalarda tiroid fonksiyon bozuklukları ile semptom şiddeti ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladı. Yöntem: Çalışmaya klinik ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı konan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 44 ardışık hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, tiroid hormon düzeyleri ve elektronöromiyografi sonuçları kaydedildi. Semptom şiddeti ve işlevselliği değerlendirmek için sırasıyla Boston anketi-semptom şiddet ölçeği (BQ-SSS) ve Boston anketi-fonksiyonel durum ölçeği (BQ-FSS) kullanıldı. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup 1 (n=25) normal tiroid fonksiyonu olan KTS hastalarını ve grup 2 (n=19) tiroid fonksiyon bozukluğu olan KTS hastalarını içerdi. Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, semptomatik taraf, elektrofizyolojik olarak belirlenen KTS şiddeti ve BQ-FSS açısından fark yoktu (tümü p>0,05). Ortalama semptom süresi grup 1’de 10,64±3,08 ay ve grup 2’de 24,63±14,06 aydı (p<0,001). Ortalama BQ-SSS skoru grup 1’de 36,48±5,85 ve grup 2’de 42,00±8,10 idi (p=0,013). Sonuç: Tiroit fonksiyon bozukluğu olan KTS’li hastalarda, KTS semptomlarının daha şiddetli ve semptom süresinin daha uzun olduğu görüldü. Bu nedenle KTS’li hastalarda tiroit fonksiyon bozukluklarının saptanması ve tedavisi semptomların iyileştirilmesinde faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The symptomatic severity and functionality of thyroid dysfunction disorders in patients with carpal tunnel syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Target: Carpal Tunnel Syndrome (KTS) is the most common trap neuropathy that occurs with the compression of the median nerve in the arm. This study aimed at studying the relationship between thyroid disorders and symptom severity and functional condition in patients with KTS. Method: 44 consecutive patients were diagnosed clinically and electrophysiologically with KTS and met with inclusion criteria. The demographic characteristics of the patients, thyroid hormone levels and electronoromyography results were recorded. The Boston Survey-Symptom Heavyness Scale (BQ-SSS) and the Boston Survey-Functional Status Scale (BQ-FSS) were used to assess the severity and functionality of the symptoms, respectively. Patients were divided into two groups: group 1 (n=25) included KTS patients with normal thyroid function and group 2 (n=19) KTS patients with thyroid function disorder. Results: There was no difference between the two groups in terms of age, gender, body mass index, symptomatic side, electrophysiologically determined KTS severity and BQ-FSS (all p>0,05). The average symptom duration was 10.64 ± 3.08 months in group 1 and 24.63 ± 14,06 months in group 2 (p<0,001). The average BQ-SSS score was 36,48±5,85 in group 1 and 42,00±8,10 in group 2 (p=0,013). Result: In patients with KTS with thyroid dysfunction, the symptoms of KTS were more severe and the symptom duration was longer. Therefore, the detection and treatment of thyroid dysfunction disorders in patients with KTS may be beneficial in the healing of symptoms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni