Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Kedi ve köpeklerin ürogenital sistem infeksiyonlarından izole edilen Escherichia coli'lerin virulens faktörlerinin belirlenmesi
2021
Dergi:  
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, köpek ve kedilerin idrar yolu ve genital sistem enfeksiyonlarından izole edilen 45 Escherichia coli izolatlarında serum direnci, aerobaktin demir alım sistemleri, adezinler (tip 1 fimbria, P fimbria, S fimbria, afimbrial adezinler), hemolizin, üropatojenik spesifik protein ve sitotoksik nekrotizan faktör gibi virülans faktörleri hem fenotipik yöntemler hem de moleküler yöntemler ile araştırıldı. 45 E. coli izolatının virulens genlerine ait PCR sonuçlarında, tüm izolatların % 73.3'ünde hlyA geni tespit edildi. İzolatların% 100'ünde fimH,% 71.1'inde papC, % 82.2'sinde sfaDE ve % 0'ında afaBC bulundu. iucD, traT, usp, cnf1 ve cvaC genleri, izolatların sırasıyla% 20,% 71.1,% 84.4,% 75.5 ve % 11.1'inde bulundu. HlyA'nın izolasyon oranı ve kanlı agarındaki hemolitik aktivitesine göre, bu virülans faktörü bu suşlarda yaygın olarak görüldüğü ve bu enfeksiyonlarda özellikle patogenezde önemli olduğu düşünüldü. İzolatlarda usp geni için yüksek oranda pozitif olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, bu bakterilerin daha yüksek bir enfektiviteye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Sitotoksik nekrotizan faktör üropatojenik E. coli ve enfeksiyon prognozu için yaygın ve önemli virülans faktörüdür. Bununla birlikte, köpeklerden idrar numunelerinin sadece 5'inde kolisin kodlayan gen (cvaC) tespit edildi. Bu virülans faktörü, kediler yerine köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları için önemli olabilir. Hemoliz, tip 1 fimbria, P fimbria, S fimbria, cnf, serum direnci, üropatojenik spesifik protein moleküler yöntemle yüksek oranlarda saptandı. Köpeklerden izole edilen E. coli suşlarında, virülans faktörlerinin kedi izolatlarından daha yüksek olduğu bulundu.

Anahtar Kelimeler:

Detection Of Virulence Factors Of Escherichia Coli Strains Isolated From Urogenital System Infections In Dogs and Cats
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, virulence factors such as serum resistance, aerobactin iron uptake systems, adhesins (type 1 fimbria, P fimbria, S fimbria, afimbrial adhesins), haemolysine, uropathogenic spesific protein and cytotoxic necrotizing factor in 45 Escherichia coli isolates from dogs and cats with urinary tract and genital system infections, were investigated by both phenotypic methods and molecular methods. In PCR examinations of 45 E. coli, hlyA gene was detected in 73.3% of all isolates. fimH was found in 100%, papC in 71.1%, sfaDE in 82.2%, and afaBC in 0% of the isolates. iucD, traT, usp, cnf1 and cvaC genes were found in 20%, 71.1%, 84.4%, 75.5%, and 11.1% of the isolates, respectively. According to the isolation rate of hlyA and haemolytic activity on blood agar, this virulence factor is commonly seen in these strains and important in these infections especially pathogenesis. İsolates was found to be a high rate positive for usp gene. This result suggested that this strain may have higher infectivity. Cytotoxic necrotizing factor was common and important virulence factor in uropathogenic E. coli and prognosis of infection. However, colisin encoding gene (cvaC) only were detected from 5 of urine samples from dogs. This virulence factor could be important for the urinary tract infections in dogs rather than cats. Haemolysis, type 1 fimbriae, P fimbriae, S fimbriae, cnf, serum resistance, uropathogenic specific protein were detected at high rates by molecular method. In E. coli strains isolated from dogs, virulence factors were found to be higher than cat isolates.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Veteriner Hekimler Derneği Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 70
Atıf : 20
2023 Impact/Etki : 0.075
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi