Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Farklı modlarda kullanılan ışık kaynağı ile sertleştirilen bulk-fill kompozit rezinlerin pulpa odasında oluşturduğu sıcaklık değişimlerinin değerlendirilmesi: ex vivo
2017
Dergi:  
Acta Odontologica Turcica
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim was to evaluate the effects on intrapulpal temperature change of two different LED light-source modes used during the polymerization of bulk-fill composite resins placed in deep cavities. Materials and Method: Human extracted mandibular molar teeth (n=5) were used to create single-tooth model with an occlusal dentin-thickness of 0.5 mm. Filtek Bulk Fill Posterior (3M ESPE) and SDR (Dentsply) were applied according to manufacturers’ instructions. A conventional composite resin, Filtek Z250 (3M ESPE) was used as control. The soft and turbo modes of LED (Bluephase 20i, Ivoclar Vivadent) were used for polymerization. Intrapulpal temperature changes were determined by using a device simulating pulpal blood microcirculation. For each material, initial and maximum temperature was determined during the curing. Difference between the initial and the highest temperature value was considered as the maximum temperature change (Δt). The data were analyzed with two-way variance analysis and post-hoc Tukey test (p<0.05). Results: The turbo mode was found to cause significantly greater temperature rise than the soft mode (p<0.001; Tukey test). When the filling material was taken as the variable, the greatest temperature change was observed in the SDR, whereas the least temperature change was observed in the control (p<0.05; Tukey test). Conclusion:  The polymerization of bulk-fill composite resins in the turbo mode of the LED light-source led to greater pulpal temperature rise. The materials’ content and structure also affected the temperature increase. Using the soft mode of a LED light-source for the polymerization of bulk-fill composite resins in deep cavities is preferable to keep the intrapulpal temperature rise minimum.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Acta Odontologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 866
Atıf : 718
Acta Odontologica Turcica