Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Babesiosisli Köpeklerde Total ve Lipide Bağlı Sialik Asitler, İz ve Makro Elementler ile Bazı Biyokimyasal Parametrelerin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Van Veterinary Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma doğal olarak babesiosis ile enfekte köpeklerde, total sialik asit (TSA), lipide-bağlı sialik asit (LSA), iz ve makro elementler ile bazı biyokimyasal parametrelerin seviyelerinde meydana gelen değişiklikleri araştırmak için planlandı. Klinik ve parazitolojik olarak (ELISA) babesiosis tanısı konulan 7adet köpek hasta grubunu, 7 adet sağlıklı köpekte kontrol grubuoluşturdu. Kan örneklerinde serum TSA ve LSA düzeyleri sırasıyla Sydow ve Katapodis metotları ile spektrofotometrik olarak ölçüldü. Bazı biyokimyasal parametre ve makro element ölçümleri modüler oto analizör cihazında gerçekleştirildi. İz mineral ölçümleri ICP–MS tekniği ile çalışıldı. Sağlıklı grup ile karşılaştırıldığında babesiosisli köpeklerde serum TSA ve LSA seviyelerinin önemli derecede yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Babesiosisli grupta serum AST, ALP, LDH ve CK enzim aktiviteleri ile CRP, glukoz, globulin, total bilirubin, üre, ürik asit, kreatinin ve BUN seviyelerinde önemli derecede yükselme, total protein seviyesinde ise önemli düzeyde azalma olduğu saptandı (p<0.05). ALT enzim aktivitesi ile trigliserit, kolesterol, HDL, LDL, TIBC ve ferritin seviyelerindeki değişikliklerin istatistiki olarak anlamlı olmadığı belirlendi (p>0.05). Babesiosisli grupta çinko, bakır, magnezyum, sodyum ve potasyum seviyelerinin önemli derecede azaldığı, demir ve klor seviyelerinin ise önemli derecede arttığı tespit edildi (p<0.05). Kalsiyum ve fosfor seviyelerindeki değişikliklerin istatistiki olarak anlamlı olmadığı belirlendi (p>0.05). Sonuç olarak, babesiosisin köpeklerde serum sialik asit, biyokimyasal parametreler ve elementlerin seviyelerinde önemli değişikliklere yol açtığı görüldü.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Total and Lipid-bound Sialic Acids, Trace and Macro Elements, and Some Biochemical Parameters In Dogs With Babesiosis
2023
Yazar:  
Özet:

The present study was designed to investigate the changes at the levels of total sialic acid (TSA), lipid-bound sialic acid (LSA), trace and macroelements, and some biochemical parameters in dogs naturally infected with babesiosis. While babesiosis group consisted of seven dogs which were diagnosed with babesiosis clinically and parasitologically (ELISA), control group consisted of seven healthy dogs. Serum TSA and LSA levels in blood samples were measured spectrophotometrically by Sydow and Katapodis methods, respectively. Some biochemical parameters and macroelement measurements were performed using a modular autoanalyzer device. Trace mineral measurements were performed by ICP-MS technique. Compared to the healthy group, dogs with babesiosis had considerably higher TSA and LSA levels. Serum AST, ALP, LDH and CK enzyme activities and CRP, glucose, globulin, total bilirubin, urea, uric acid, creatinine and BUN levels of the babesiosis group significantly increased, while total protein level significantly decreased. The changes in ALT enzyme activity and triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, HDL-CDL and ferritin levels were not statistically significant. Zinc, copper, magnesium, sodium, and potassium levels of the babesiosis group decreased significantly, while iron and chlorine levels increased significantly (p<0.05). Changes in calcium and phosphorus levels were not statistically significant. In conclusion, babesiosis caused significant changes in the levels of sialic acid (SA), biochemical parameters and elements in dogs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Van Veterinary Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 172
Atıf : 29
2023 Impact/Etki : 0.104
Van Veterinary Journal