Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 11
Eğim Kavramına Yönelik Deneysel Soyutlama Süreçlerinin Matematiğe Yönelik Tutum, Kaygı, Motivasyon ve Öz-Yeterlik Algısı Değişkenlerine Göre İncelenmesi
2020
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 7. sınıf öğrencilerinin deneysel soyutlama süreçlerinin matematiğe yönelik tutum, kaygı, öz-yeterlik ve motivasyon değişkenleri ile ilişkili olarak incelenmesidir. Çalışma karma yönteme ait keşfedici sıralı desenin kullanıldığı ilişkisel bir araştırmadır ve iki aşamada yürütülmüştür. Çalışma grubunu Ordu il merkezinde öğrenim görmekte olan ve ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen 91 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan ve 8 sorudan oluşan Soyutlama Testi ve öğrencilerle gerçekleştirilen Klinik Mülakat süreçleri ile birlikte Duatepe ve Çilesiz (1999) tarafından geliştirilen Matematik Tutum Ölçeği, Erol (1989) tarafından geliştirilen Matematik Kaygı Ölçeği, Umay (2001) tarafından geliştirilen Matematik Öz-yeterlik Ölçeği ve Githua ve Mwangi (2003) tarafından geliştirilip Ayan (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan Matematik Motivasyon Ölçeği’dir. Çalışmadan elde edilen nitel verilerin analizinde araştırmacılar tarafından oluşturulan Eylem Dizisi ve öğrencilerle yürütülen klinik mülakatlar, nicel verilerin analizinde ise Pearson korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin bilgi oluşturma süreçlerinde genelde yüksek performans gösteremedikleri ve eğim kavramı ile ilgili çeşitli kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin bilgi oluşturma süreçleri ile matematiğe yönelik tutum ve öz-yeterlik puanları arasında pozitif yönde anlamlı, kaygı düzeyleri arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları ışığında alan yazına ve öğretim süreçlerine yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Experimental Abstraction Processes For Slope Concept According To Students’ Attitude, Anxiety, Motivation and Self Efficacy Perceptions Towards Mathematics
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate the experimental abstraction processes of 7th grade students in relation to the variables of attitude, anxiety, self-efficacy and motivation towards mathematics. This is a mixed method correlational study using a sequential explanatory design with two distinct stages. The study group consist of 91 students attending public schools in Ordu city center who were selected by using criterion sampling technique. The data collection tools used in the study are Abstraction Test (AT) which was developed by the researchers and consisting of 8 open ended, gap filling and multiple choice questions, Clinical Interview Processes conducted with the students, Mathematics Attitude Scale developed by Duatepe and Çilesiz (1999), Math Anxiety Scale developed by Erol (1989), Mathematical Self-Efficacy Scale developed by Umay (2001) and Mathematics Motivation Scale developed by Githua and Mwangi (2003)- adapted to Turkish by Ayan (2014). In the analysis of the qualitative data obtained from the study, Action Sequence formed by the researchers and the Clinical Interviews conducted with students were used while Pearson-Correlation analysis techniques were used for the analysis of the quantitative data of the study. As a result of the study, it was seen that students generally do not perform well in the process of knowledge construction and they have misconceptions about the concept of slope. In addition, a significant positive relationship was found between students' knowledge construction processes and attitude-self-efficacy scores towards mathematics, while a significant negative relationship was found between knowledge construction processes and anxiety levels. In the light of the results obtained from the study, some suggestions were made for the literature and teaching environments.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 6.610
2023 Impact/Etki : 0.417
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi