Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Bireylerin Ağız ve Diş Sağlığına İlişkin Tutum ve Davranışlarının İstatistiksel Yöntemlerle İncelenmesi: Afyonkarahisar İli Örneği
2020
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, bireylerin ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgiye ve korkuya dayalı tutum ve davranışlarının incelenerek, tutumlarının davranışları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu amaçla Afyonkarahisar il merkezinde faaliyet göstermekte olan özel diş kliniklerine, 2019 yılı Nisan-Mayıs aylarında tedavi amaçlı gelen toplam 350 hastaya uygulanan anket aracılığı ile ilgili veriler toplanmıştır. Toplanan verilere, betimleyici istatistiksel analizlerin dışında açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanarak bireylerin bilgiye ve korkuya dayalı tutum ve davranış boyutları belirlenerek ağız ve dış sağlığı konusundaki davranışları üzerinde etkili olan tutumları belirlenmiştir. Bulgular: Açıklayıcı faktör analizi sonucunda bireylerin ağız ve diş sağlığı konusundaki tutumlarının alt boyutları: Korkuya dayalı Tutum (KT) ve Bilgiye dayalı Tutum (BT) olarak, davranışlarının alt boyutları ise Korkuya dayalı Davranış (KD), Bilgiye dayalı Davranış (BD) olarak belirlenmiştir. Faktör analizi bulgularına göre bireylerin korkuya dayalı tutumları üzerinde, en çok anestezik iğnenin görüntüsünün endişelendirdiği, Korkuya dayalı davranışları üzerinde en çok kullanılan aletlerin seslerinin rahatsız ettiği için müzik dinlemeleri etkili bulunmuş, Bilgiye dayalı tutumları üzerinde Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı ile etkileşim içinde olduğu, bilgiye bağlı davranışları üzerinde ise Dişlerimi düzenli şekilde günde 2 defa fırçalamaları etkili olarak bulunmuştur. Sonuç: Yapısal eşitlik modellemesi sonucunda elde bulgulara göre, korkuya dayalı davranışları üzerinde korkuya dayalı tutumları en etkili faktör olarak belirlenirken, bilgiye dayalı davranışları üzerinde ise bilgiye dayalı tutumları en etkili faktör olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the attitudes and behaviors of individuals with regard to oral and dental health by statistical methods: Apionkarahisar's example
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to determine the effects of individuals' attitudes and behaviors based on knowledge and fear on oral and dental health, and to determine their behaviors' effects on their behaviors. Tools and Methods: For this purpose, the special dental clinics that are operating in the Afyonkarahisar province center have been collected data through the survey applied to a total of 350 patients for treatment in April-May 2019. The data collected, in addition to the illustrative statistical analyses, have been applied to the analysis of the explanatory factors, the analysis of the verifying factors and the structural equality modeling, determining the dimensions of behavior and attitudes of individuals based on knowledge and fear and determining the attitudes that have an impact on their behavior on the subject of oral and external health. Results: As a result of the explanatory factor analysis, the subdimensions of individuals’ attitudes towards oral and dental health are defined as fear-based attitude (KT) and knowledge-based attitude (BT), while the subdimensions of their behavior are defined as fear-based behavior (KD) and knowledge-based behavior (BD). According to the factor analysis findings on the fear-based attitudes of individuals, the image of the most anesthetic injection is worried, the sounds of the instruments most used on the fear-based behavior are disturbed, the music listening is effective on the knowledge-based attitudes, the oral and dental health is in interaction with the overall body health, and on the knowledge-based behavior is effective on regularly washing my teeth twice a day. According to the findings obtained by the structural equality modeling, fear-based attitudes are determined as the most effective factor on fear-based behaviors, while knowledge-based attitudes are determined as the most effective factor on knowledge-based behaviors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.637
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer