Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Yoksulluk ve Medya Araştırmaları Üzerine Bibliyometrik Bir Analiz
2024
Dergi:  
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yoksulluk, bireylerin gündelik yaşamlarında hayatlarını sürdürecek temel ihtiyaçlarının tamamını veya büyük bir kısmını karşılayamamasıdır. Dünyada yaşanılan en büyük sosyal ve ekonomik sorunlardan biri olan yoksulluk için tarih boyunca birçok farklı çözüm önerisi geliştirilmiş olsa da toplumların sürekli olarak değişen dinamikleri her geçen gün bu durumun daha da karmaşık bir hale gelmesine neden olmuştur. Dolayısıyla yoksullukla mücadele tek bir boyuttan ziyade çok boyutlu bir çabayı gerektirebilmektedir. Bu çok boyutlu çaba en nihayetinde ekonomik temelli olsa da sosyal, siyasal, kültürel, eğitim, psikolojik ve hatta medya gibi birçok faktörle birlikte değerlendirilmesi oldukça önem teşkil etmektedir. Bu araştırmanın amacı, yoksulluk ve medya konulu araştırmaların bibliyometrik analiz yöntemiyle analiz edilerek araştırmaların eğilimlerinin tespit edilmesi ve böylece medya ve yoksulluk hakkındaki tartışmaların sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, Web of Science (WOS) veri tabanında araştırma konusuyla ilişkili olarak “proverty” ve “media” anahtar kelimeleri geçen ve Social Sciences Citation Index (SSCI), Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Emerging Sources Citation Index (ESCI) ve Arts & Humanities Citation Index (AHCI) indexleriyle sınırlandırılan 1491 araştırma makalesi araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bibliyometrik veriler VOSviewer ve Biblioshiny-R studio Bibliometrix paket programlarının sunduğu grafikler ve görseller aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde 516 tanesi tek yazarlı ve 975 tanesi de ortak yazarlı olmak üzere 1491 araştırma makalesi 3789 yazar tarafından 1019 farklı dergide yayımlanmıştır. Sonuçlar yoksulluk ve medya ile ilgili araştırmaların 2020 yılından itibaren önem kazandığını göstermektedir. Araştırmada ele alınan konu yoksulluk ve medya olduğu için araştırmacılarda en fazla “yoksulluk” (182) ve “medya” (79) anahtar kelimelerini kullanmışlar ve bu kelimeleri “sosyal medya” (58), “covid-19” (39) ve “eşitsizlik” (22) kelimeleri takip etmiştir. Ayrıca araştırmada, en fazla araştırma gerçekleştiren ülkenin ABD olduğu, en fazla yayın yapan araştırmacıların eşit oranda Mirjam Vossen, Van Gorp Baldwin ve Alem Adugnaw Zeleke olduğu, en fazla yayın yapan üniversitenin İngiltere’deki Londra Üniversitesi olduğu, en fazla makale yayınlayan derginin “Plos One” olduğu ve bu alanda en fazla iş birliği yapan ülkelerin ise ABD ve İngiltere arasında gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Bibliometric Analysis On Poverty and Media Studies
2024
Yazar:  
Özet:

Poverty is the inability of individuals to meet all or most of their basic needs to sustain their daily lives. Despite numerous proposed solutions throughout history for poverty, which is one of the greatest social and economic issues globally, the constantly evolving dynamics of societies have led to this situation becoming increasingly complex with each passing day. Therefore, combating poverty may require a multidimensional effort rather than a single dimension. Although this multidimensional effort is ultimately economic-based, it is crucial to consider it in conjunction with various factors such as social, political, cultural, educational, psychological, and even media influences. The aim of this research is to examine studies on media and poverty using bibliometric analysis method, and to contribute to the sustainability of discussions on media and poverty by identifying trends in research. In line with this objective, a total of 1491 research articles were included in the scope of the study, retrieved from the Web of Science (WOS) database, using the keywords “poverty” and “media” within the research subject, and limited to the Social Sciences Citation Index (SSCI), Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Emerging Sources Citation Index (ESCI), and Arts & Humanities Citation Index (AHCI) indices. The bibliometric data obtained within the scope of the research was evaluated using graphs and visuals provided by the VOSviewer and Biblioshiny-R studio Bibliometrix package programs. Upon evaluation of the data obtained from the research, it was found that out of the 1491 research articles, 516 were authored by single authors and 975 were authored collaboratively. These articles were published in 1019 different journals by a total of 3789 authors. The results indicate that research on poverty and media has gained significance since 2020. Given that the subject of the research is poverty and media, researchers have predominantly used the keywords “poverty” (182) and “media” (79). These keywords are followed by “social media” (58), “covid-19” (39), and “inequality” (22). Additionally, the research reveals that the United States is the country with the highest number of conducted studies, with the most prolific authors being Mirjam Vossen, Van Gorp Baldwin, and Alem Adugnaw Zeleke. The highest number of the researches about poverty and media studies had been made by University of London in the United Kingdom. The journal with the most published articles is “Plos One,” and the countries with the most collaboration in this field are found to be the United States and the United Kingdom.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi