Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 4
Geçmişe, Bugüne ve Geleceğe Odaklanmak: Zaman Odağı Ölçeğinin Türk Kültüründeki Psikometrik Özellikleri
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Zaman Odağı Ölçeği (TFS), Shipp, Edwards ve Lambert (2009) tarafından geçmiş deneyimleri düşünmenin, şimdiki zamanda yaşamanın ve gelecekteki olasılıkların insanların yaşamlarını nasıl etkilediğini açıklamak için geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, TFS'yi Türk yetişkinler (n = 330) için uyarlamaktır. TFS ölçeğinin ayırt edici ve eşzamanlı geçerliliğini ölçmek için Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği, ve Yaşamdan Memnuniyeti Ölçeği ile korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi, uyum iyiliği indeksleri ve alt ölçekler için (geçmiş, şimdiki ve gelecek) iç tutarlılık katsayıları hesaplaması yeterli bulunmuş, üç faktörlü model doğrulanmıştır. Eşzamanlı ve ayırt edici geçerlilik analizleri, TFS'nin Türk kültürüne uyarlanabilirliğini desteklemektedir. Bu çalışmanın eğitim ve psikolojik danışmanlık alanına katkıları tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Focusing On The Past, Present, and Future: Psychometric Properties Of The Temporal Focus Scale In Turkish Culture
2021
Yazar:  
Özet:

Temporal Focus Scale (TFS) is developed by Shipp, Edwards, and Lambert (2009) to explain how thinking past experiences, living in present and future prospects affect people’s lives. The aim of this study to adapt TFS for the Turkish emerging adults (n=330). The validity and reliability of the TFS was evaluated with several methods. Correlation coefficients with Mindful Attention Awareness Scale, Positive and Negative Affect Schedule, and Satisfaction with Life Scale are used to measure discriminant and concurrent validity of TFS scale. Confirmatory factor analysis, goodness of fit indexes, and the internal consistency coefficients calculation for the subscales (past, current, and future) were found to be sufficient, the three-factor model was confirmed, and concurrent and discriminant validity analyses supports the TFS’s adaptability into Turkish culture and language. The implication of this study in the counseling and education field is discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 2.569
2023 Impact/Etki : 0.378
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi