Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 15
Periton Diyalizi ve Hemodiyaliz Tedavisi Gören Hastalarda Plazma Doku Faktörü Düzeyleri
2005
Dergi:  
Türk Klinik Biyokimya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Aterosklerotik kardiyovasküler hastalık, üremik hastalarda yüksek morbidite ve mortalitenin başta gelen sebebidir. Diyaliz yapılan hastalarda, kardiyovasküler hastalık prevalansı yüksek olup, aterosklerotik lezyonların gelişiminde tromboz önemli bir role sahiptir. Parankimal organlar ve bağ dokusu hücreleri tarafından eksprese edilen doku faktörü, in vivo koşullarda koagülasyon sistemini tetikleyen bir transmembran glikoproteindir. Biz çalışmamızda, periton diyalizi ve hemodiyaliz ile tedavi edilen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, artmış kardiyovasküler hastalık riskinin, plazma doku faktör düzeyleri ile ilişkisi olabileceğini göz önüne alarak, bu hastalarda doku faktörü seviyelerini ölçtük ve kontrol grubu ile karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: ELISA metodu kullanılarak 26 periton diyalizi hastası, 30 hemodiyaliz hastası ve 27 sağlıklı bireyde doku faktörü seviyeleri ölçüldü. Çalışmada sandviç-enzim immunoassay yöntemi esasına dayalı, American Diagnostica (Stamford, USA) firmasından sağlanan IMUBIND doku faktörü kiti kullanıldı. Bulgular: Doku faktörü düzeyleri, kontrol grubu (53.05 ± 23.0 pg/ml) ile karşılaştırıldığında, periton diyalizi (102.38 ± 26.13 pg/ml) ve hemodiyaliz (94.48 ± 48.14 pg/ml) tedavisi gören hastalarda ileri derecede anlamlı yüksek bulundu (p< 0.001). Periton diyalizi hastalarında doku faktörü düzeyleri hemodiyaliz hastalarından daha yüksekti ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi (p>0.05). Doku faktörü düzeyleri ile serum kreatinin ve üre seviyeleri arasında korelasyon gözlenmedi (p>0.05). Tartışma: Hemodiyaliz ve periton diyalizi ile tedavi edilen kronik böbrek yetmezlikli hastalarda yüksek doku faktörü düzeyleri saptanması, diyaliz tedavisi alan kronik böbrek yetmezlikli hastalarda görülen tromboz ve ateroskleroz ile ilişkili olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Klinik Biyokimya Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 5
Türk Klinik Biyokimya Dergisi