Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Sargonidler Devri (MÖ 722-626) Babil Seferleri
2022
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mezopotamya coğrafyasında kurulan Asur Devlet’i Eski - Orta ve Yeni Asur olmak üzere üç döneme ayrılırken, Yeni Asur Devleti’nde dört kralı kapsayan döneme ( II. Sargon - Sanherib - Asarhaddon ve Asurbanipal) Sargonidler Devri ya da Asur İmparatorluk Devri denilmektedir. Eski Asur Dönemi’nden başlayarak devam eden Asur-Babil mücadelesi makalemize konu olan dönemde de devam etmiştir. Babil’in önemi Asur coğrafyasına göre daha uygun şartlara sahip olması ve bunun yanı sıra ticari yolların üzerinde bulunmasıdır. Sargonidler Devri’nden önce III. Tıglat-Pileser döneminde Babil hâkimiyet altına alınmış ve III. Tıglat-Pileser çifte kral olarak iki ülkeyi beraber yönetmiştir. Ancak onun ölümü sonrası yaşanan gelişmeler sırasında II. Marduk-apla-iddina (Merodah-Baladan), Babil yönetimini ele geçirmeye çalışmış o dönemde tahtta olan II. Sargon onunla yaptığı ilk mücadele de başarılı olamasa da 10 yıl sonra M.Ö. 710 yılında yaptığı savaşı kazanmış ve II. Marduk-apla-iddina (Merodah-Baladan) yenilerek kaçmak zorunda kalmıştır. Sonrasında Sanherib’in tahta geçişini fırsat bilerek tekrar harekete geçen Merodah-Baladan bir kez daha yenilmekten kurtulamamış Elam ‘a kaçmış ve orada ölmüştür. Bu olaylar sonrası Sanherib Elam üzerine sefere çıkmış ancak bu sırada Elamlılar Babil tahtına getirilen Sanherib’in oğlunu öldürmüşlerdir. Yaşanan bu karışıklık sırasında tahta geçmeye çalışan komutanlar ise yine Asur kralı Sanherib tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Sanherib bu yaşananlardan dolayı Babil kentini cezalandırmış ve kenti yakıp yıkmıştır. Babil’in yıkımı ile sonuçlanan bu olaylar sonrası Sanherib en küçük oğlu olan Asarhaddon’u veliaht seçtiği için diğer iki oğlu tarafından öldürülmüş ancak bütün bu yaşananlara rağmen Asarhaddon Asur tahtına geçmiştir. Kral, Babil kentini yeniden inşa ettirmiş ayrıca iki devlet arasında ılıman siyaset kendini göstermiştir. Asarhaddon kendinden sonra da bunun devam etmesini istemiş ancak Asur’a veliaht olarak atadığı Asurbanipal ve Babil’e veliaht seçilen Şamaş-şumu-ukin’in tahta geçişleri sonrası yaşananlardan dolayı düşüncesi işe yaramamış kardeşinin isyanını bastıran Asur kralı Asurbanipal, Babil yönetimini de ele almış ve ölene kadar devam ettirmiştir. Onun ölümü ile zayıflayan Asur Devleti’ne ise bağımsız olarak güçlenen ve Med’ler ile ittifak kuran Babil Devlet’i son vermiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.905
2023 Impact/Etki : 0.503
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi