Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
İÇME SULARINDAN ELEKTROKOAGÜLASYON VE KİMYASAL KOAGÜLASYON İLE BULANIKLIĞIN GİDERİMİ
2012
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, elektrokoagülasyon (EC) ve kimyasal koagülasyon (CC) prosesi ile içme suyundan bulanıklıkgiderimi araştırılmıştır. Arıtma verimliliğinin ölçülmesinde bulanıklık giderme verimleri dikkate alınmıştır.Demir ve alüminyum elektrotların kullanıldığı EC prosesinde elektrotlar monopolar paralel bağlanarak,bulanıklık giderimi üzerine; elektrot türü, başlangıç pH’ı, akım yoğunluğu ve elektroliz süresinin etkisiaraştırılmıştır. Her iki elektrot materyali için optimum işletme koşulları başlangıç pH 7,9, akım yoğunluğu 10A/m2 ve elektroliz süresi 3 dakika olarak bulunmuştur. Bu koşullarda, bulanıklık giderme verimleri ve işletmemaliyetleri alüminyum ve demir elektrotları için sırasıyla % 99, % 96, 0,0234 $/m3 ve 0,0247 $/m3’tür. CCprosesinde ise koagülan madde türü, başlangıç pH ve koagülan dozajı incelenmiştir. Ayrıca proseslerin doğrudanmaliyetleri hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Üç farklı türde koagülan maddenin (Al2(SO4)3.18H2O, FeSO4.7H2O,FeCl3.6H2O) kullanıldığı koagülasyon prosesinde optimum koşullar tüm koagülan maddeler için başlangıç pH7,9 ve koagülan dozu 20 mgMe+/L olarak bulunmuştur. Bu koşullardaki bulanıklık giderme verimleri ve işletmemaliyetleri sırasıyla; %94,5, %93,9, %95,3 ve 0,0987 $/m3, 0,0397 $/m3, 0,0328 $/m3 olarak hesaplanmıştır.Ayrıca EC ve CC prosessinden sonra içme suyu örneklerine filtrasyon işlemi uygulanarak proseslerin optimumkoşullardaki Filtrelenmeleri (F) incelenmiştir. Sonuç olarak, EC prosesinin, CC prosesine göre daha yüksekbulanıklık giderme verimine sahip olduğu ve daha ekonomik bir proses olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Drinking water and chemical coagulation
2012
Yazar:  
Özet:

In this study, the process of electrocoagulation (EC) and chemical coagulation (CC) has been studied. The measurement of the processing efficiency has taken into account the outcomes of deformation.In the EC process where iron and aluminum electrots are used, the electrots are linked parallelly to monopols, on the deformation; the type of electrots, the starting pH, the flow intensity and the electrolysis time are influenced. Optimal operating conditions for both electrot materials were found as the starting pH of 7.9, the flow intensity of 10A/m2 and the electrolyte time of 3 minutes. Under these circumstances, the output and operating efficiency of disruption for aluminum and iron electrots are 99% respectively, $0234/m3 and $0247/m3. In the CC process, the type of coagulate substance, the initial pH and the dose of coagulate were studied. Also, the direct costs of the processes are compared by calculation. In the coagulation process where three different types of coagulated substances (Al2(SO4)3.18H2O, FeSO4.7H2O,FeCl3.6H2O) were used, the optimal conditions for all coagulated substances were found at the starting pH7.9 and the coagulated dose was 20 mgMe+/L. In these circumstances, the output and operating efficiency of disruption are calculated respectively; 94.5%, 93.9%, 95.3 and 0.0987 $/m3, 0.0397 $/m3, 0.0328 $/m3.In addition, after the EC and CC process, the filtering process was applied to the drinking water samples and the optimum conditions of process filtration (F) was studied. As a result, it has been determined that the EC process has a higher reliability resolution efficiency than the CC process and is a more economical process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.263
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi