Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Antioxidant and Antibacterial Potencies of Xanthoparmelia conspersa (Ehrh. ex Ach.) Hale and Dermatocarpon miniatum (L.) W. Mann. Lichens from Black Sea Region in Turkey
2019
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Antibacterial properties of Dermatocarpon miniatum (L.) W. Mann and Xanthoparmelia conspersa (Ehrh. ex Ach.) Hale lichens were investigated by disc diffusion and Minimum Inhibitory Concentration (MIC) methods. Antioxidant capacity of the lichens were examined by utilizing 2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity, 2,2’Azino-bis (3-ethylbenzenotiazoline-6-sulphonic acid (ABTS) radical scavenging activity, metal chelating activity, total antioxidant capacity, determination of total phenolic and total flavonoid contents. Extracts were showed antibacterial effect against all bacteria except for Escherichia coli and Salmonella enterica. When compared antibacterial efficiency of the tested lichens, it is concluded that X. conspersa lichen is more active than D. miniatum lichen. DPPH radical scavenging activity of the extracts are increased in the following order: ethanol extract of X. conspersa > acetone extract of D. miniatum > ethanol extract of D. miniatum > acetone extract of X. conspersa. Studied lichen extracts showed relatively weak metal chelating activity. According to the obtained results, it is concluded that D. miniatum and X. conspersa lichen extracts can be alternative antibacterial and antioxidant agents.

Anahtar Kelimeler:

Turkiye’de Karadeniz Bolgesi’ndeki Xanthoparmelia Conspersa (ehrh. Ex Ach.) Hale and Dermatocarpon Miniatum (l.) W. Mann. Likenlerinin Antioksidan ve Antibakteriyal Potansiyelleri
2019
Yazar:  
Özet:

Dermatocarpon miniatum (L.) W. Mann ve Xanthoparmelia conspersa (Ehrh. Ex. Ach.) Hale likenlerinin antibakteriyel özellikleri disk difüzyon ve Minimum İnhibitör Konsantrasyon (MİK) yöntemleri ile araştırıldı. Likenlerin antioksidan kapasitesi, 2,2-difenil-1-pirilhidrazil (DPPH) radikal temizleme aktivitesi, 2,2'Azino-bis (3-etilbenzenotiazolin-6-sülfonik asit (ABTS) radikali temizleme aktivitesi ve metal şelatlama aktivitesi kullanılarak incelenmiştir. Toplam antioksidan kapasite toplam fenolik ve toplam flavonoid içeriğinin belirlenmesi yöntemleri kullanılarak araştırıldı. Ekstraktlar Escherichia coli ve Salmonella enterica dışındaki diğer tüm bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermiştir. Test edilen likenlerin antibakteriyel etkinliği karşılaştırıldığında, X. conspersa likeninin D. miniatum likeninden daha aktif olduğu belirlenmiştir. D. miniatum liken ekstraktların DPPH radikal temizleme aktiviteleri X. conspersa’nın etanol ekstraktı> D. miniatum’un aseton ekstraktı> D. miniatum’un etanol ekstraktı> X. conspersa’nın aseton ekstraktı şeklinde sıralanmıştır. Çalışılan liken ekstraktları oldukça zayıf metal şelatlama aktivitesi göstermiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar D. miniatum ve X. conspersa liken ekstraktlarının antibakteriyel ve antioksidan ajanlara alternatif olarak kullanılabileceklerini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.257
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi