Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
YAŞAMIN ANLAM KAYNAKLARI ve PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ İLİŞKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA
2022
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yaşamlarının anlam kaynaklarının neler olduğunu ortaya koymak, sahip olunan anlam kaynaklarına göre psikolojik iyi oluşun farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada tarama deseni çerçevesinde anket tekniği kullanılmıştır. Veriler açık ve kapalı uçlu soruların yer aldığı çevrimiçi anket formu aracılığıyla toplanmıştır. 1682 üniversite öğrencisinden elde edilen veriler içerik analizi ve ANOVA testiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde üniversite öğrencilerinde yaşamın anlam kaynakları (ifade edilme sırasına göre) duygusal bağlılık, esenlik, erdemli olma, bireysel gelişim, amaçlar, hedonizm, maneviyat, faydalı olma, özgüven ve para kazanmadır. Katılımcıların sadece %1,8’i ise yaşamımın bir anlamı yok demiştir. Yaşama yüklenen anlama göre psikolojik iyi oluş düzeyleri incelendiğinde yaşamında bir anlam bulanların, bulmayanlara göre psikolojik iyi oluş düzeyleri daha yüksektir. Bununla birlikte en yüksek psikolojik iyi oluş skoru hayatın anlamını “faydalı olma” olarak gören bireylere aittir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada; üniversite öğrencilerinin yaşamlarının anlam kaynaklarının neler olduğunu ortaya koymak, sahip olunan anlam kaynaklarına göre psikolojik iyi oluşun farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada tarama deseni çerçevesinde anket tekniği kullanılmıştır. Veriler açık ve kapalı uçlu soruların yer aldığı çevrimiçi anket formu aracılığıyla toplanmıştır. 1682 üniversite öğrencisinden elde edilen veriler içerik analizi ve ANOVA testiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde; üniversite öğrencilerinde yaşamın anlam kaynakları (ifade edilme sırasına göre); duygusal bağlılık, esenlik, erdemli olma, bireysel gelişim, amaçlar, hedonizm, maneviyat, faydalı olma, özgüven ve para kazanmadır. Katılımcıların sadece %1,8’i ise yaşamımın bir anlamı yok demiştir. Yaşama yüklenen anlama göre psikolojik iyi oluş düzeyleri incelendiğinde; yaşamında bir anlam bulanların, bulmayanlara göre psikolojik iyi oluş düzeyleri daha yüksektir. Bununla birlikte en yüksek psikolojik iyi oluş skoru hayatın anlamını “faydalı olma” olarak gören bireylere aittir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.224
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi