Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 13
Kyoto Protokolü Kapsamında CO2 Emisyonu ve Türkiye Üzerine Bir Olasılık Tahmini
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Türkiye’de 1980-2014 döneminde gerçekleşen CO2 emisyonu miktarlarını Kyoto Protokolü kapsamında öngörülen düzey değerleri çerçevesinde değerlendirerek emisyon miktarı üzerinde etkili olan değişkenlerin olasılık etkilerinin belirlenmesi amacını taşımaktadır. Probit analizi kullanılarak gerçekleştirilen uygulamada değerlendirmeye alınan değişkenler doğrudan yabancı yatırımlar, dış ticaret ve gelen turist sayısından oluşmaktadır. Odak noktası Kyoto Protokolü kapsamında makul kabul edilen CO2 emisyonu miktarlarının Türkiye’deki durumu olan çalışmada, öngörülen eşik değerin altında kalınan ve bu düzeyin aşıldığı yıllar olmak üzere kategorilendirilen bağımlı kukla değişken kullanılması tercih edilmiştir. Bu çerçevede, ilgili eşik düzeyin altında kalınan yıllar karbon emisyonu için makul kabul edilmekte ve ülke için olumlu değerlendirilmektedir. Türkiye için yapılan bu değerlendirmede değişkenlere ait marjinal etki hesaplamaları cebirsel olarak yapılmış ve ilgili değişkenlerin carbon emisyonu için öngörülen eşik değerin altında kalma ihtimali üzerindeki olasılık etkisi araştırılmıştır. Analizden elde edilen bulgulara göre, doğrudan yabancı yatırım/GSYH ve dış ticaret/GSYH oranlarında meydana gelen azalmaların, ülkeye gelen turist sayısında gözlemlenen artışların ise CO2 emisyonunun eşik değerin altında kalma olasılığını arttırdığı belirlenmiştir. Söz konusu tespitler, eşik değeri aşan CO2 emisyonunda gözlenen artışlar üzerinde etkili olabilecek değişkenlerin irdelenmesi açısından son derece önem arz etmektedir. Zira sürdürülebilir ekolojik denge için pek çok adım atılması gerekliliği küresel anlamda kabul edilmiş olmakla birlikte öngörülen tedbirlere karşı olan duyarlılık düzeyi ülkelere göre farklılık göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

CO2 emissions in the framework of the Kyoto Protocol and a possibility for Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the potential effects of variables affecting the emission amount by assessing the quantities of CO2 emissions in Turkey during the period 1980-2014 in the framework of the level values foreseen under the Kyoto Protocol. The variables taken to be assessed in the application performed using probit analysis consist of direct foreign investments, foreign trade and the number of tourists coming. The focus is that in the study of the state of the CO2 emissions considered reasonable under the Kyoto Protocol, the use of dependent doll variable, which remains below the forecast marginal value and is categorized in the years that this level has been exceeded, has been preferred. Under this framework, the years remaining below the relevant threshold levels are considered reasonable for carbon emissions and are considered positive for the country. In this assessment for Turkey, the marginal effect calculations of the variables were carried out in a geographical manner and the potential impact of the variables on the possibility of remaining below the marginal value for carbon emissions was studied. According to the results from the analysis, the decrease in foreign direct investment/GDP and foreign trade/GDP rates, the observed increase in the number of tourists arriving in the country, increased the likelihood of CO2 emissions remain below the margin. These findings are of extreme importance for the evaluation of the variables that may affect the observed increases in CO2 emissions that exceed the limit value. Since the need for many steps for sustainable ecological balance has been accepted globally, the level of sensitivity to the planned measures differs from country to country.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.532
2023 Impact/Etki : 0.278
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi