Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Ratlarda Over Transplantasyonunda Gallik Asit ve Kurkuminin Akciğer Histolojisi Üzerindeki Etkileri
2023
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda oluşturulan deneysel otolog intraperitoneal over transplantasyonunda gelişen iskemi hasarında gallik asit (GA) ve kurkuminin (KUR) akciğer üzerindeki etkilerini histopatolojik olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: 11-12 haftalık 42 adet Sprague Dawley cinsi dişi rat 6 gruba (n=7) ayrıldı. Kontrol grubunda (Grup 1), sadece abdomen açılıp, gözlenip geri kapatılırken, Grup 2'de over transplantasyonu yapıldı. Grup 3, 4, 5 ve 6'ya over transplantasyonundan 1 gün önce ve transplantasyondan sonra 14 gün boyunca oral gavaj yoluyla, sırasıyla mısır yağı (MY) (0.5ml/gün), KUR (100mg/kg/gün), GA (20mg/kg/gün), birlikte GA ve KUR (sırasıyla 20mg/kg/gün ve 100mg/kg/gün) verildi. Postoperatif 14. günde hayvanlar sakrifiye edildi. Akciğer dokuları ışık mikroskobik olarak incelendi. Bulgular: GA ve KUR tekli ve kombine tedavisinin, over transplantasyonu ile gelişen iskeminin akciğerlerdeki intraalveolar ve intravasküler mononükleer lökosit infiltrasyonu, hemoraji ve nekroz oluşumunu azalttığı histopatolojik olarak gözlendi. Grup 2 ve Grup 3'te, mast hücrelerinin (MH) sayısı Grup 1'e göre anlamlı derecede artmıştır (p<0.000). Grup 6'da MH sayısındaki azalma Grup 2 (p<0.021) ve Grup 3'e (p<0.006) göre anlamlı idi. Ayrıca Grup 4'teki MH sayısındaki artış Grup 1'e göre anlamlı idi (p<0.018). Sonuç: GA ve KUR birlikte kullanımı sinerjik bir etki oluşturarak over transplantasyon sonucu iskemiye bağlı olarak gelişen akciğer hasarının patolojik bulgularını anlamlı derecede azalttığı gözlendi. GA ve KUR birlikte kullanımı, ayrı kullanımlarından daha fazla koruyucu ve tedavi edici etkiye sahip olabilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.186
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi