Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
BİYOKÖMÜR UYGULAMALARININ KARADENİZ BÖLGESİ TOPRAĞININ pH’SINA ve BAZI BİYOLOJİK AKTİVİTE PARAMETRELERİNE ETKİLERİ
2021
Dergi:  
Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de çay yetiştiriciliği sadece mikroklima özelliklere sahip Fatsa ilçesi ile Gürcistan sınırı arasında bulunan sahil şeridinde yapılmaktadır. İklim ve insan faktörleriyle birlikte uzun yıllar monokültür bir şekilde yetiştiricilik yapılması toprakların verimliliğinin azalmasına ve pH’nın düşmesine neden olmuştur. Bu çalışmada, çay budama artıklarının biyokömür olarak değerlendirilmesi ve biyokömür uygulamalarının Karadeniz bölgesi topraklarının pH’larına ve biyolojik aktivitelerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Rize ili Merkez ilçe Yeni Kale köyünde bulunan çay bahçelerinden toprak ile çay budama artıkları temin edilmiş ve laboratuvar ortamında 4 aylık inkübasyon denemesi kurulmuştur. Budama artıklarının 300 °C, 400 °C ve 500 °C oksijensiz ortamda prolizi gerçekleştirilmiş ve %0, %0.5 ve %0.1 dozlarında deneme topraklarına uygulanmışlardır. Deneme topraklarında 30 günde bir olmak üzere analizler yapılarak toprak solunumları (CO2 üretimi), üreaz, proteaz, amilaz, beta glukozidaz enzim aktiviteleri, mineral azot (NH4+, NO2- ve NO3-) konsantrasyonları ve toprak pH değerleri tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, çay budama artıklarından elde edilen biyokömür uygulamalarının ortalama değerler itibariyle toprak pH’sını proteaz ve beta glukozidaz enzim aktivitelerini ve mineral azot formlarından NH4+, ve NO3- konsantrasyonlarını arttırabildiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effects of biochemistry applications on the pH of the Black Sea area of the soil and the parameters of basic biological activity
2021
Yazar:  
Özet:

In Turkey, the tea cultivation is only done on the coastline between the coastline of Fatsa with microclimate properties and the border with Georgia. Long years of monocultural cultivation, along with climate and human factors, has led to a decrease in soil efficiency and a decrease in pH. This study aims to evaluate the tea breeding waste as biochemical and to investigate the effects of biochemical applications on the pH and biological activity of the Black Sea region soils. From the tea gardens located in the New Castle village of Rize or Central District, the soil and the tea dust waste were provided and a 4 month incubation test in the laboratory environment was established. The proliferation of debris was carried out at 300 °C, 400 °C and 500 °C no oxygen environments and was applied to the test soil in doses of 0.5% and 0.1%. Analysis of soil breathing (CO2 production), urethrase, protease, amylase, beta glucocidase enzyme activity, mineral nitrogen (NH4+, NO2 and NO3-) concentrations and soil pH values were identified by the test soil by one every 30 days. The results of the study showed that the biochemical applications derived from the tea dust waste can increase the pH of the soil by average values to the activity of the protease and beta glucocidase enzymes and the concentrations of mineral nitrate forms NH4+ and NO3.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 5.684
Atıf : 23.745
Ziraat Fakültesi Dergisi