Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Can Smaller Needle Size In Prostate Biopsy Reduce Complications Without Affecting Sample Quality And Cancer Detection Rates?
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı; Prostat kanseri tanısı için yapılan transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisinde (TRUS-PBx) standart olarak kullanılan 18G(gauge) biyopsi iğnesi ile 20G biyopsi iğnesini alınan örnek kalitesi, kanser tespit oranları, ağrı ve diğer komplikasyonlar açısından karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: PSA (prostate specific antigen) değerleri 2,5-10 ng/ml, prostat hacimleri 30-80 cc, yaşları 50-70 arasında olan 120 hasta,  sayıları eşit olacak şekilde rastgele iki gruba ayrıldı. Fakat 20G iğne biyopsisi ile yapılan çalışmanın kolu, hasta sayısı 32’ye ulaştığında çok düşük kanser tespit oranı nedeniyle durduruldu. Grup 2'deki tüm hastalara 3 ay sonra 18G iğnesi ile yeniden biyopsi yapıldı. Tüm hastalarda, işlemi sırasında ve sonrasında ki komplikasyonlar ile kanser tespit oranları değerlendirildi. Bulgular: Grup 2’dekilerde kanser tespit oranları grup 1’e kıyasla anlamlı derecede düşüktü. VAS 2 skoru grup 2’de daha düşüktü (p=0,008) fakat diğer VAS skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Her iki grupta biyopsiye bağlı yan etki ve komplikasyon görülme oranı benzerdi. Grup 2’deki tüm hastalara 18G iğne ile tekrar biyopsi yapıldı. Kanser tespit oranı 18G iğne ile TRUS-PBx yapılanlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0,0055). Sonuç: TRUS-PBx için yeterli numune elde etme ve kanser saptama oranını, 18G iğneye kıyasla 20G iğnede çok düşük olduğu bulundu. Ağrı dahil tüm komplikasyonlarda ise her iki iğnenin klinik olarak bir birlerine karşı hiçbir üstünlüğü bulunamadı. Çalışmamıza göre 20G iğne ile prostat biyopsisi almanın doğru bir yaklaşım olmadığı sonucuna varıldı. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.189
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi