Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Nüzhet Erman, Harran Üniversitesi şiiri, Üniversitenin kurulumu ve Şanlıurfa’da çıkan Harran Dergisi
2023
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nüzhet Erman, 28 Nisan 1926’da İstanbul’da doğmuştur. Mülkiye ve hukuk fakültelerini bitirmiştir. Kaymakamlık, valilik yapmış, aynı zamanda şiirler yazmıştır. Erman işi dolayısı ile pek çok şehir gezmiştir. Doğu şehirlerini gezerken buraların fakirliğini, geri kalmışlığını görüp şiirlerine konu edinmiştir. Harran Üniversitesi onun Şanlıurfa hakkında yazdığı şiiridir. İlk olarak Hem Hürriyet Hem Ekmek adlı şiir kitabında yayımlanmıştır. Bu şiir daha sonra Urfa’da çıkan Harran dergisinde yayımlanmıştır. Harran dergisi 11 Nisan 1979 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Dergi 1995 yılı ve 60. sayıya kadar yayın hayatını sürdürmüştür. Şehrin en uzun soluklu dergilerinden biri olmuştur. Harran dergisinde yerel ve ulusal pek çok yazar araştırmalar, incelemeler, şiirler, şehir ve kültürü hakkında makaleler yayımlamışlardır. 1974 yılında Urfa’da Harran Üniversitesi adıyla bir üniversitenin kurulması için “Harran Üniversitesi’ni Kurma Derneği” kurulmuştur. Bu dernek, vali ve siyasilerin de yardımıyla Harran Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarını hızlandırmıştır. Dönemin sanat, kültür, entelektüel insanları bu dernekte üniversitenin kuruluşu için çalışmışlardır. Nüzhet Erman’ın Harran Üniversitesi şiiri önce şehrin olumsuzluklarını anlatır. Urfa eski ilim yuvası olma halini kaybetmiştir. Her yer kıraçtır, savaşlar, kavgalar, ayrımcılık hiç bitmemektedir. Kız çocukları hep aşağılanır. Erkekler önemsenir. Su ve yeşillik çok azdır. Güneş ve sıcaklık hayatı uyuşturmuştur. İnsanlar sürekli bir geçim derdindedirler. En önemli meseleleri karınlarını doyurmaktır. Erman bu olumsuzlukların çözümünü eğitimde görür. Bu kötü talih ancak eğitim ile aşılabilir. Bunun için Erman, Urfa’da Harran Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulmasını ister. Ancak bu üniversitenin eğitimi sayesinde Urfa cahillikten kurtulup eski ilim, kültür ve zenginliğine ulaşabilecektir. Erman’ın 1974 yılında, Hem Hürriyet Hem Ekmek kitabında bulunan, fütürist bir sezgiyle yayımladığı Harran Üniversitesi adlı şiirinde Urfa’da açılmasını istediği üniversite, 1992 yılında aynı isim ile kurulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Nüzhet Erman, Harran University poetry, the establishment of the University and the Harran magazine in Shanlıurfa
2023
Yazar:  
Özet:

Nüzhet Erman was born in Istanbul on April 28, 1926. He graduated from the Faculty of Law and Law. He wrote poetry, wrote poetry, and also wrote poetry. There are many cities that have travelled through the Armenian work. When he visited the east cities, he saw the poverty of these cities, the retardation and the subjects of their poems. Harran University is a poem he writes about Sanlıurfa. It was first published in the poem and the poem book. This poem was later published in the Harran magazine in Urfa. The Harran magazine began its publication on April 11, 1979. The magazine continued its publication life until 1995 and the 60th number. It was one of the longest breathing magazines in the city. In the Harran magazine, many local and national authors have published articles about research, reviews, poems, city and culture. In 1974 the "Harran University Foundation Association" was established in Urfa for the establishment of a university called Harran University. This association, with the help of governors and politicians, has accelerated Harran University’s establishment work. The art, culture, and intellectual people of the time have worked for the establishment of the university in this association. Nüzhet Erman's Harran University poem first tells the negative aspects of the city. Urfa has lost its status as an ancient scientist. Every place is broken, wars, struggles, discrimination never end. Girls are always insulted. Men are concerned. Water and green is very little. The sun and the heat drove life. People are constantly in trouble. The most important thing is to feed your wombs. Armani sees the solution to these negatives in education. This illness can only be overcome by education. For this, Erman wants to establish a university called Harran University in Urfa. But thanks to this university’s education, Urfa will be able to get rid of ignorance and reach its ancient science, culture and wealth. The university in which Armani wanted to open in Urfa in 1974 in his poem Harran University, which was published with a futuristic intuition in both the Hürriyet and the Bread book, was founded in 1992 with the same name.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.664
Atıf : 2.753
2023 Impact/Etki : 0.203
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi