Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 85
 İndirme 21
Okullarda Yürütülen Stratejik Planlama Çalışmalarına İlişkin Yönetici ve Öğretmen Görüşleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Örgütler geleneksel yönetim anlayışı ile değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlayamayacaklarını, rakiplerini takip edip onlara yetişemeyeceklerini anladıklarında yeni yönetim yaklaşımları giderek kendini göstermeye, kabullenilmeye başlamıştır. Böylece yeni dünya düzeninde yönetim anlayışı stratejilere dayanılarak hazırlanan planlar üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Stratejik yönetim, örgütlerin bugününden geleceğini gerekli tedbirleri alarak planlayan bir yönetim tekniğidir. Planlamaya dayalı yönetim anlayışı ülkemizde 1960’lı yıllarda başlamıştır. Daha sonraki süreçte ise stratejik planlamaya dayalı bir yönetim anlayışına geçilmiş, 2003 yılında çıkarılan “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ile tüm kamu kurumlarında stratejik planlamaya dayalı yönetim uygulamaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu çalışmanın amacı okullarda yürütülen stratejik plan çalışmalarıyla ilgili öğretmen ve yöneticilerin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Sivas merkez ortaokullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerden basit rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 340 katılımcıya “Okullarda Stratejik Planlama Uygulamalarını Değerlendirme” ölçeği uygulanmıştır. Ölçek üç boyut ve 22 maddeden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmış ve bulgular elde edilmiştir. Katılımcıların, stratejik planlama çalışmalarını “orta” düzeyde başarılı bir uygulama olarak algıladıkları görülmüştür. Benzer şekilde stratejik planlama uygulamaları için kuramsal yapıların “çok” uygun olduğu, stratejik planlama hazırlık ve uygulama sürecinin “orta” düzeyde başarılı yürütüldüğü ve stratejik planlama uygulamaları esnasında karşılaşılan sorunların “orta” düzeyde olduğu görüşünü paylaştıkları görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda sratejik planlama çalışmaları ve uygulamaları konusuda daha etkili hizmet içi eğitim programlarının uygulanması, tüm paydaşların sürece daha aktif katılımı ve öğretmenlere stratejik planlama çalışmalarının önemi ve gerekliliğinin benimsetilmesi önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Leaders and Teachers Opinions on Strategic Planning Studies in Schools
2020
Yazar:  
Özet:

When organizations realize that they will not be able to adapt to the changing and developing world with the traditional understanding of governance, they will follow their competitors or not reach them, the new approaches of governance have begun to appear and be accepted. Thus, in the new world order, the understanding of management has begun to be implemented on the basis of strategies prepared. Strategic management is a management technique that plays organisations to come from today by taking the necessary measures. The concept of management based on planning began in our country in the 1960s. In the subsequent process, a management concept based on strategic planning was translated, with the "Public Financial Management and Control Act" issued in 2003 and the management practices based on strategic planning in all public institutions were made mandatory. The aim of this study is to reveal the opinions of teachers and managers about the strategic plan work carried out in schools. The scale "Evaluation of Strategic Planning Applications in Schools" has been applied to 340 participants identified by the simple random sampling method of managers and teachers who work in the Sivas Central High Schools. The scale consists of three dimensions and 22 matters. In the analysis of the data, the SPSS 25.0 package program was used and the findings were obtained. Participants have seen their strategic planning work as a "mediate" level successful application. Similarly, it has been seen that the theoretical structures are "very" suitable for strategic planning practices, that the process of preparation and implementation of strategic planning is successfully carried out at the "mediate" level and that the problems encountered during strategic planning practices are at the "mediate" level. According to the findings obtained, the implementation of more effective service-in-service training programs on the subject of strategic planning work and practices, the more active participation of all stakeholders and the adoption of the importance and necessity of strategic planning work to teachers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.227
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences