Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
Dini Gruplarda Karizmatik Otoritenin Sosyal Temsilleri
2022
Dergi:  
RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Takipçileri tarafından bir insanın kişiliği etrafında olduğu kabul edilen aşkın/etkileyici gücü tanımlamak için kullanılan karizma, insanları bir inanç, düşünce ve hedef doğrultusunda harekete geçirme bütünleştirme ve motivasyon sağlama işlevine sahiptir. Karizmatik otorite sosyal bilimler ve din sosyolojisi literatüründe yaygın şekilde kullanılan otorite tiplerindendir. Karizma kavramını literatüre kazandıran Max Weber, tarihte karizmatik otoritenin dini grupların doğuşu ve gelişimindeki reformcu yönünü vurgulamaktadır. Sosyal grupların özel bir türü olarak dini grupların ayrı edici özelliği bir inanç etrafında grup birliğinin oluşmasıdır. Dini grup türlerinden tarikat ve dini cemaat yapılarında dini otoritenin tesisinde karizmanın önemli bir işlevi vardır. Dini cemaatlerin oluşumu, kurumsallaşması ve sosyal değişime paralel kritik dönüşümü karizma ve onun otoritesi ile gerçekleşmektedir. Türk modernleşmesinin en önemli evresini oluşturan Cumhuriyet döneminde büyük toplumsal değişim olgusu, dini grupların yapılarını, söylemlerini ve faaliyetlerini derinden etkilemiştir. Bu çerçevede dini cemaat yapılarının karizmatik otoritelerinin nasıl temsil edildiğine odaklanan araştırma, dini ve seküler kategorideki anlamsal çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda dini gruplarda karizma birtakım dini ve seküler argümanları kullanarak meşruiyet elde etmektedir. Dini cemaatlerde karizmatik liderin Altın silsile, Seyitlik, Seçilmişlik, Rüya, Menkıbe ve Keramet gibi delillerle bir dini meşruiyet sağladıkları bilinmektedir. Bunun yanında Türk toplumundaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimin insanların zihniyet dünyalarına, din ve dindarlık anlayışlarına yansımaları, dini cemaatlerde karizmatik liderdeki beklentilere de yansımaları olmuştur. Karizmatik lidere atfedilen özelliklere zamanla daha seküler nitelikler de eklendiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Social Representations Of Charismatic Authority In Religious Groups
2022
Yazar:  
Özet:

Charisma, which is used by its followers to describe the excessive/impressive power that is accepted to be around a person's personality, has the function of activating people in line with a belief, thought and goal, integrating and providing motivation. Charismatic authority is one of the authority types commonly used in the literature of social sciences and religious psychology. Max Weber, who introduced the concept of charisma to the literature, emphasizes the reformist aspect of charismatic authority in the rise and development of religious groups in history. The distinctive feature of religious groups as a special type of social group is the formation of group unity around a belief. Charisma plays an important role in the establishment of religious authority in sects and religious community structures, which are among the types of religious groups. Religious communities are formed, institutionalized and critically transformed in parallel with social change through charisma and its authority. The phenomenon of great social change in the Republican period, which constitutes the most important phase of Turkish modernization, deeply influenced the structures, discourses and activities of religious groups. In this context, this study, which focuses on how the charismatic authorities of religious community structures are represented, aims the semantic analysis in the religious and secular category. In this context, charisma in religious groups gains legitimacy by using some religious and secular arguments. It is known that charismatic leaders in religious communities provide a religious legitimacy with evidences such as the Golden range, Seyitlik, Being Selected Person, Dreams, Menkıbe (Epics) and Miracles. In addition, the socio-cultural and economic changes in Turkish society had reflections on people's mentality, understanding of religion and religiosity, and the expectations of charismatic leaders in religious communities. It is seen that more secular qualities are added to the features attributed to the charismatic leader over time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi