Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Akut Pankreatitte Prognoz Belirteci Olarak Prokalsitonin
2021
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Akut Pankreatit tanısı konulan hastalarda Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein (CRP) düzeyinin hastanede yatış süresi ve prognoz üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel retrospektif çalışmamızda 3 yıl içerisinde acil servise kabul edilip akut pankreatit tanısı konulan ve servisimize yatırılan tüm hastaların yaş, cinsiyet, alkol kullanımı, safra taşı varlığı, Ranson geliş skoru, başvuru anındaki Prokalsitonin ve CRP düzeyleri ile bunların prognoz ve yatış gün sayısı üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 104 hastanın 39'u erkek (%37,5), 65'i kadın (%62,5), yaş ortalaması 63,2 (min:18-max:97) idi. Hastalarımızın 74 (%71.2)'ünde biliyer 30'unda (%28,8) nonbiliyer nedenler vardı. Tüm hastalarımızdan 4'ü (%3.8) yaşamını kaybetti. Ranson kriterlerine göre sınıflandırdığımız iki grup arasında yaş ve Prokalsitonin düzeyi olarak güçlü istatistiksel fark varken, cinsiyet, CRP düzeyi, amilaz düzeyi ve yatış günü arasında anlamlı bir farklılık yoktu. CRP düzeyi şiddetli pankreatit grubunda daha yüksek saptanmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yapılan Spearman korelasyon testinde; Ranson skoru, prokalsitonin düzeyi ve yaş arasında önemli pozitif ilişki; Ranson skoru, CRP düzeyi, amilaz düzeyi arasında önemsiz pozitif ilişki ve Ranson skoru, hastanede yatış süresi arasında önemsiz negatif ilişki tespit edildi. Prokalsitonin düzeyi ile CRP düzeyi arasında ve prokalsitonin düzeyi ile yaş arasında önemli pozitif ilişki tespit edildi. Sonuç: Akut pankreatitin şiddetini ve prognozunu belirlemede, skorlama sistemlerine alternatif olarak prokalsitonin düzeyi kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Procalcitonin as a prognosis indicator for acute pancreatitis
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate the effects of procalcitonin and C-reactive protein (CRP) levels in patients diagnosed with acute pancreatitis on the duration of hospitalization and prognosis. Instrument and Method: In our cut-through retrospective study, all patients who were admitted to emergency service and diagnosed with acute pancreatitis within 3 years and who were admitted to our service, age, gender, alcohol use, presence of yellowstone, Ranson arrival score, procalcitonin and CRP levels at the time of application and their effects on the prognosis and the number of departure days were assessed. Results: A total of 104 patients involved in the study was 39 male (37.5%) and 65 female (62.5%) and an average age of 63.2 (min:18-max:97) 74 of our patients (71.2 percent) knew 30 percent (28.8 percent) had non-scientific causes. 4 of all patients (3%). 8) He lost his life. While there was a strong statistical difference between the two groups we classified according to the Ranson criteria as age and procalcitonin levels, there was no significant difference between gender, CRP level, amylase level and pregnancy day. Although the CRP levels were higher in the group of severe pancreatitis, it was not statistically meaningful. In the Spearman correlation test; a significant positive relationship between the Ranson score, the procalcitonin level and age; an unimportant positive relationship between the Ranson score, the CRP level, the amylase level and the Ranson score, the unimportant negative relationship between the duration of hospitalization. There was a significant positive relationship between the procalcitonin level and the CRP level and the procalcitonin level and age. In determining the severity and prognosis of acute pancreatitis, procalcitonin levels can be used as an alternative to scoring systems.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi